italien

Lombardiet

Italien

Lombardiet

Lombardiet ligger mellan Po-slätten i söder och alperna i norr. Här tillverkas mer vin än i någon annan italiens region, vissa av mycket hög kvalitet.

Lombardiet är den folkrikaste regionen i Italien som även rankas som den starkaste ekonomiska motorn i landet. Den blomstrande jordbrukssektorn är en anldning till Lombardiets välstånd. Vinodlingarna tillhör inte Lombardiets främsta jordbruksprodukt men ändå tillverkas mer vin här än sammantaget i regionerna Friuli-Venezia Giulia, Marche, Trentino-Alto Adige/Südtirol och Umbrien. Vindistrikten ligger utspridda i norr, i söder och i östra delarna av regionen. Av den anledningen skiljer sig vinerna åt. Olika druvsorter, stilar och typer av vin tillverkas.

De tre främsta vinodlingsområdena i Lombardiet

De tre främsta odlingsområdena i Lombaridet är det nordligast belägna vindistriktet VALTELLINA. Här är den blå druvsorten framför andra chiavennasca (nebbiolo). DOC OLTREPÒ PAVESE i nordväst ligger i provisen Pavia är utan konkurrens Lombardiet största vinområdet. Här tillverkas lantliga, bussiga viner av sorter som barbera, croatina och uva bara. En hel del SPRUMANTE har också sitt ursprung i Oltrepò Pavese. Medan det kvalitativa bubblet, tillverkat enligt den traditionella metoden med en andra jäsning i flaskan, är FRANCIACORTA. Andra DOC områden i Lombardiet är Lugana och BARDOLINO.

Kvalitets- och ursprungsområden i Lombardiet

Nu finns 15 Denominazione di origine controllata (DOC) beteckningar, 3 Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) och 13 Indicazione Geografica Tipica (IGT).

Regioner inom Lombardiet