Grapeselection before the clones – lyckat recept för Corton Charlemang

Favoritmarkera

Foto: Jean-Louis Bernuy, F-21700 Nuits-Saint-Georges
Jean-Charles Le Bault de la Morinière personifierar bilden av en sann fransman. Oklanderligt klädd, vältalig och belevad guidar han deltagarna elegant genom provningen. Att hans viner är de berömda vitvinerna från Bourgognes gräddhylla, Corton Charlemang med tillägget Grand Cru, gör saken förmodligen mer till ett nöje än tvärtom.

Nöjet är hursomhelst helt på min sida för det finns provningar och så finns det PROVNINGAR. Stora viner verkar vara alltmer svårfunna, speciellt om de till sin stora smak också har en personlighet och en själ. Hur man kan smaka och dofta dessa luddiga, och flummiga beskrivningar är svårförklarat. Ni lär helt säkert känna igen det i samma moment som ni träffar på egenskaperna. Och, Bonneau du Martray kan ju vara värt ett försök (Systembolaget 16/2) – skulle varken tro att ni blir besvikna på smaken eller sakna upplevelsen av vinets själ.

Vinerna från Bonneau du Martray är tillsammans med Domaine de la Romanée-Conti de enda egendomarna i Bourgogne som bara producerar Grand Cru viner. Bonneau gör en röd Corton och vit Corton Charlemang, that´s it! Jean-Charles Le Bault de la Morinière berättar att han och hans team om 8 personer arbetat hårt med miljöarbete under senare år och de räknar med att få en ekologisk/organisk certifiering 2011. Egendomens 11 ha är i detta überdistrikt en ansenlig jordlott och arbetet med stockarna och senare med druvorna utgår från en indelning som bygger på 15 olika block, inte av vingårdar. Blocken sköts individuellt, druvorna vinifieras för sig osv. Innan buteljeringen har de separata delarna blandats som mest vid två tillfällen. Skördeuttaget ligger genomsnittligen på 38 till 40 hl/ha. Vidare är han ganska hemlighetsfull när han säger att de har upptäckt sätt att bedriva ekologisk vinodling på som nästintill är revolutionerande, mer kan han dock inte berätta – än. I ett så pass traditionellt vindistrikt som Bourgogne är nog det mesta som ändrats sedan besprutningserans och DDTns gulddagar på 1950 och 60-talen revolutionerande. 2011 lär vi få veta vad hemligheten är och det ska självklart bli spännande.

Utmärkande egendomsfilosofi bygger Jean-Charles Le Bault de la Morinière på egna och de av naturen givna förutsättningarna. Så lite inblandning som möjligt för att få fram de bästa vinerna är hans åsikt. Beskärning och ansning av stockar och bladver sker exempelvis på exakt rätt tidpunkt för att inte förlora energi åt det oväsentliga (exempelvis till blad och grenverk i s f druvor), naturlig jäst, alltid malolaktisk jäsning, minimal filtrering och att vinerna ligger på jästfällningen-länge. ”Stirring” används för att locka fram syra och fräschör, bland annat praktiserat med gott resultat i den svåra (varm och snabb växtsäsong) årgången 2003.

Stort tack för en vinupplevelse långt över det vanliga och tusen tack till Herr Jean-Charles Le Bault de la Morinière som med sin faiblesse för livets goda använt en järnhand och vilja av stål att få fram viner som dessa. Stora viner kommer aldrig av sig självt, knappast gratis och helt säkert – det är långt ifrån enkelt.

Läs mer, på franska 🙂 på http://www.bonneaudumartray.com/

96663 Corton Charlemagne Grand Cru 1991, 899 kr
Färg: Gul.
Doft: Stor, fruktig, lätt smörig, mycket nötig, inslag av fat. Viss sötma i frukten.
Smak: Fyllig, rik, extraktrik, eldig men i balans. Smak av hasselnötter, gul frukt som persika, liten mineralton. Lång, gulfruktig eftersmak. Komplex.
Omdöme: Fantastiskt, storstilat vin att dricka nu bara för dess egen och ens egna höga nöjes skull.
Betyg: 5

96664 Corton Charlemagne Grand Cru 1994, 950 kr
Färg: Gulgrön.
Doft: Stor, nötter, gul frukt med drag av ananas.
Smak: Fyllig. Rik, koncentrerad, spänstigt eldig, uttalade fat, rostade toner. Lång, kraftfullt elegant eftersmak. Komplex.
Omdöme: Utvecklat toppvin med eldigare, tydligt koncentrerad smak.
Betyg: 4+

Corton Charlemagne Grand Cru 2003
Färg: Halmgul.
Doft: Stor. Örter, mineral, gul frukt och fat. Komplex.
Smak: Fyllig. Rik, extraherad fruktig, smör, nötter, liten mineralton och en nästintill parfymerad gul fruktsmak. Smakdrag av ananas (påminner om 1994). Komplex.
Omdöme: Bra vin med bombastiska förtecken. Här gäller mer en personliga stilfråga i smakpreferens. För egen del föredrar jag exempelvis årgång 06 framför 03. Å andra sidan är de så monumentalt olika (även 05an) att de nästintill kan anses vara helt olika viner. Vilket det de facto är men de kommer å andra sidan från ”samma rötter”, om ni förstår vad jag menar….
Betyg: 4

Corton Charlemagne Grand Cru 2005
Färg: Blek, halmgulgrön.
Doft: Stor, aromatisk och tydligt osande och rökig.
Smak: Fyllig. Rik, koncentrerad, stram, härlig syra och struktur och tydlig frukt, fat och tydliga mineralinslag. Lätt citruston. Komplex.
Omdöme: Inte precis en klassiker som Mnsr själv uttrycker sig men storstilad i sin osiga mineralstil.
Betyg: 4

96868 Corton Charlemagne Grand Cru 2006, 875 kr
Färg: Halmgul, gröna stick.
Doft: Mer återhållen doft än övriga, frukt som gröna äpplen, liten mineral- och citruston.
Smak: Medelfyllig. Balanserad., spänstig fruktig, inslag av mineral, citrus och fat. Komplex, balanserad.
Omdöme: Vin med stor potential. Smakar som om det ligger i ”startgropen” på Monzabanan.
Betyg: 4+