Laddar annons
23 Jan, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Guldköp med stor lagringspotential från Chianti


Nu är den fullständig provningsrapporten över årgångarna 1955, 1977, 1985, 1990, 2001 och 2004 inlagd, läs och inspireras. Chiantiviner av kvalitet visar sig här hålla måttet som lagringsviner.

Passa på alla vinnördar! Sällan kommer direkta uppmaningar från mig men nu kan jag inte hålla fingrarna borta från tangenbordet.  Ruffino Riserva Ducale ORO 2001, 199 kr med artikel nummer 2321 finns fortfarande i butik. Missa inte den. Nya årgången 2004 är "på" för att ta över och det är förvisso inte heller ett dåligt köp men trots allt - långt från 2001an.

Ruffino Riserva Ducale ORO 1955, Italien
Orange, tydliga mognadstoner med som det ser ut, en del fällningar. Lätt animalisk, mogen doft av torkade frukter med ett doftdrag av "järn". Medelfyllig smak av tobak, läder, körsbär. Bra längd, finstämd åldring. Fantastiskt kul att prova, att vinerna "håller" är spännande och ger konsumenten utrymme att lagra på egen hand, till hyfsat billig peng.
Betyg: 4

Ruffino Riserva Ducale ORO 1977, Italien
Orangeröd, utvecklad. Gnistrande klar. "Härlig" doft! Örter, lätt animalisk med körsbär i bakgrunden.  Smaken är däremot en besvikelse, drag av äpplen gör sig påminda och en syrlighet som överksuggar frukten sätter intrycket av ett vin som möjligen inte är i bästa form. Nåja, gammal i gården ger trots allt vissa stilpoäng men det räcker inte till topp-placering.
Betyg: 3-
Ruffino Riserva Ducale ORO 1985, Italien
Klar, rödbrun färg. Mogen doft, lite animalisk med inslag av kakao. Sluten till en början, öppnar upp sig under lunchens gång. Medelfyllig. Elegant och balanserad, mjukare tanniner och till de klassiska körsbär och läderinslaget finns också tydliga chokladtoner. Utvecklad och elegant. Vinet var ett av de bättre genomgående till lunchen där det serverades både fisk och kötträtter. Spännande!
Betyg: 4+


Ruffino Riserva Ducale ORO 1990, Italien
Färgen drar åt det mogna hållet, mer röd. Doften likaså, med sina tydliga russin och fikontoner. Smaken är medelfyllig, lätt animalisk och har drag av torkade frukter. Helheten är en besvikelse, den är ihålig och tunn. Vart är vinets "kropp"? Förmodar att det är inne i svår period, en s k tunnel varför det förmodligen rättar upp sig framöver. Idag blir betyget lågt dock.
Betyg: 3