Varför kvinnor tål alkohol sämre

Favoritmarkera

Förklaringen är att kvinnor i allmänhet väger mindre och kroppen innehåller en lägre andel vatten vilket ger en högre alkoholkoncentration i blodet. Dessutom har kvinnor mindre av enzymet alkoholdehydrogenas i magsäcken som bidrar till alkoholens nedbrytning.

En större mängd av intagen alkohol går alltså ut i blodomloppet hos kvinnor. Det kvinnliga könshormonet östrogen spelar stor roll för leverns förmåga att förbränna alkohol. Alkoholen förbränns långsammare när östrogenhalten är hög, vilket den är vid ägglossning samt dagarna precis före menstraution, och alkoholhalten i blodet blir högre.
Om kvinnor som går i menopaus därmed tål ett större alkoholintag än tidigare finns inga uppgifter om.

Vill ni läsa mer om kvinnor, alkohol och hälsa gå vidare till dessa sajter: IQ och web4health
och när det hunnit bli problematiskt, läs och ta hjälp här: Länkarna

Lämna ett svar