Laddar annons
Domaine Bousquet – vinhuset som satsat på ekologiskt från första droppen
8 May, 2024

Domaine Bousquet – vinhuset som satsat på ekologiskt från första droppen

Det är extremt få vinhus runtom i världen som kan skryta om att de varit helt ekologiska ändå från att det första vinet buteljerades. Men Domaine Bousquet vid Andernas fot i Argentina kan göra det, och än i dag går de i fronten för den gröna vinnäringen. 

I en tid då flera producenter och vinhus har en historia som sträcker sig flera hundra år bak i tiden så kan 1997 tyckas vara ett relativt kort och ungt tidsspann. Men det var året då fransmannen Jean Bousquet äntligen slog slag i saken och köpte en bit land vid Andernas fot, drygt 30 minuter från Mendoza City i Argentina. Det har var dock inte en vanligt bit vinodlingsland. Det här var land där det aldrig hade odlats vindruvor på tidigare. Men han Jean Bousquet, som var tredje generationens vinmakare, hade en vision om sina argentinska viner. Han skulle klättra upp på hög höjd där vin tidigare inte producerats. 

– Min pappa var verkligen en visionär som trodde på något som ingen annan trodde på. Till och med jag tvekade på det han ville. När han skulle skriva på pappren och köpa den här biten land så kallade de honom för galen, berättar Anne Bousquet som är hans dotter och den som driver vinhuset Domaine Bousquet i dag. 

Ekologisk odling från första spadtaget

Från första spadtaget så var det glasklart vad familjen ville med de här odlingarna. Det räckte inte med att de skulle plantera druvor på land där ingen annan hade gjort det förut, de skulle dessutom vara helt ekologiska. När de fick ut sina första droppar vin på marknaden 2005 så kunde de stoltsera med att alla deras odlingar var helt ekologiska. 

Domaine Bousquet vid Andernas fot
Domaine Bousquet vid Andernas fot

– Det var knappt någon som trodde på oss. Det här var en tid där vi var helt själva i hela området, det fanns ingen annan som odlade bredvid oss. I dag är vi den enda producenten med helt ekologisk produktion i hela Argentina. Allt vi odlar är ekologiskt certifierat och vi är extremt stolta över det. 

"Ingen brydde sig, förutom svenskarna"

I en tid då väldigt lite handlade om ekologisk vinnäring så var det kämpigt att nå den inhemska vinkonsumenten eller de internationella importörerna med sitt budskap – förutom i Sverige där Systembolaget redan hade påbörjat sitt intensiva hållbarhetsarbete.

– Sverige är en viktig marknad för oss. Ingen brydde sig om ekologiska viner i början, förutom svenskarna. Systembolaget letade aktivt redan då efter ekologiska viner genom importörerna och det var så vi kom in i Sverige, och sedan dess har Sverige varit en av våra viktigaste marknader.

Odlingarna
Domaine Bousquets odlingar

Verkligheten i dag är en helt annan och allt fler länder har börjat prioritera hållbara viner som är odlade enligt ekologiska principer. I dag har till exempel både USA och Storbritannien blivit viktiga marknader för export av ekologiska viner sedan efterfrågan ökat kraftigt där.

– Det har hänt enormt mycket bara de senaste fem åren skulle jag säga. Nu börjar det pratas mer och mer om ekologiska viner, och därför är det extremt kul att vi var så rätt på det från början och verkligen kan visa upp vårt arbete som vi sysslat med i över 20 års tid. 

"Ett sätt för oss att visa den nakna sanningen"

På Systembolaget i dag finns det drygt 200 argentinska viner totalt i hela sortimentet. Av dessa finns 42 i det fasta sortimentet, och fem viner på den fasta hyllan tillhör Domaine Bousquet. Med det är man den argentinska producent som har flest viner på hyllan i dag. I dagarna har vinhuset dessutom släppt en omfattande hållbarhetsrapport som de redan presenterat för Systembolaget. I rapporten går de i detalj igenom hela sin koldioxidpåverkan. 

– Det här är ett sätt för oss att visa upp den nakna sanningen om det vi gör. Vi har absolut inget att dölja. Flera saker i rapporten är vi väldigt nöjda med, medan vissa saker är vi mindre nöjda med. Men för oss handlar det om att vi nu har data på vad vi gör bra och vad vi gör mindre bra, och baserat på det kan vi minska våra utsläpp ännu mer.

Odlingarna

– Vi har till exempel ända från början sysslat med lättviktsflaskor men det finns saker som vi skulle kunna göra bättre och som vi nu ska åtgärda. Den här rapporten kommer vi presentera varje år för att verkligen visa att vi gör det vi säger att vi gör. 

När det kommer till det ekologiska så har allt fler vinmakare valt den gröna vägen, men enligt Domaine Bousquet så finns det väldigt mycket kvar att göra. 

– Många väljer bara en sak som de är bra på och trycker sedan på det hela tiden. Det är lätt att då visa upp den delen som man är bra på, men det handlar om att göra något i alla led. 

"Extremt stolta över vägen vi valde"

I dag är Domaine Bousquet långt ifrån ensamma på platsen där de en gång var först. De har fått flera grannar som de utbildat i ekologiska principer och odling. De har dessutom värdesatt social hållbarhet högt med bra arbetsvillkor och även fokus på cirkulär hållbarhet genom att dela på maskiner.

I en tid då få trodde på ekologiska viner var Domaine Bousquet bland de allra första som valde att satsa helhjärtat på det, och det är något de inte ångrar för en sekund i dag. 

– Tvärtom, vi är extremt stolta över vägen vi valde och att vi gjort detta i över 20 års tid. Vi såg redan då att det behövde göras och om jag ska vara helt ärlig så tycker jag det är konstigt att inte fler har valt att omvandla alla sina odlingar till ekologiska. Men vi är nöjda med det vi gör och att vi är öppna med vår påverkan på miljön, nu ska vi se till att hela tiden bli bättre och bättre, avslutar Anne Bousquet.