Aioli, passar mat och vin

Favoritmarkera

Det lär ha varit romarna som introducerade Aioli i den spanska matlagningen. Namnet aioli härleds till latinets vitlök, allium och olja, oleum. Idag är aioli en klassisk sås över hela världen.

I Spanien är den speciellt omtyckt i områdena Levante och Katalonien. Den används som dippsås till grönsaker, som röra till en bit bröd (tapas) och som tillbehör till fisk, skaldjur, kött och risrätter.

Förr i tiden gjorde och serverade man alltid den enkla såsen i en mortel. Då bestod den av rå, krossad vitlök som stötts ihop med salt och olivolja. Ibland blandad med rivet bröd. Katalanska kockar tillsatte under senare tid äggulor, för att få såsen mer stabil. Vitlöksmajonnäsen var född!

I Katalonien kan man tillsätta honung, mandel, valnötter, örter, mosad kvitten, äpplen eller päron för att få en rikare smak. Är man inte förtjust i rå vitlök finns en mildare variant av aioli, mousseline d´all, gjord på samma sätt men där vitlöksklyftorna först brynts i smör.

Recept  Aioli
8 vitlöksklyftor
2 tsk grovt salt
2 äggulor
3-4 msk färskpressad citronsaft
3,5 dl olivolja

Gör aioli såhär:
Stöt samman den hackade vitlöken med det grova saltet. Lägg äggulorna i en mixer, alt matberedare, tillsätt 3 matskedar av citronsaften och kör så det blandas. Medan motorn går droppar man, försiktigt, i olivoljan och kör på tills det tjocknar. Blanda i vitlöken. Smaka av med salt och eventuellt mer citronsaft. Om aiolin är för tjock späder man med kallt vatten. Täck och ställ i kylskåpet tills det är dags att servera.

Vardagsviner med extra knorr, ett rött respektive vitt
Château Prat-Majou-Gay Vieilles Vignes 2008 (5318), Frankrike, 74 kronor
Smaken innehåller mörk frukt som plommon, inslag av blåbär, örter och mineral. Strama tanniner, balanserad.
Omdöme: bra och personligt vin. Bäst till mat.
Betyg: 4
Provad: 2010-06-10

La Gascogne par Alain Brumont Gros Mansen-Sauvignon 2009 (2882), Frankrike, 79 kronor
Torr, frisk och medelfyllig smak av fläder och vinbär. Aromtisk.
Omdöme: Härlig personlighet, långt från main-stream piggar alltid upp!
Betyg: 4
Provad: 2010-05-20

Lämna ett svar