Laddar annons
Vin till stekt unglammrygg med späda grönsaker
26 Mar, 2018
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin till stekt unglammrygg med späda grönsaker

UNGLAMM. Dilamm och unglamm smakar mildare, ibland mycket mildare varför vinet måste vara av samma stil. Till festlig måltid passar dito festligare vin som i detta fall en Barolo som är balanserad och lite mjukare i stilen.

Vill ni inte välja Barolo kan ett mer moget vin, som en röd Bordeaux med några år på nacken eller varför inte Rioja Gran Reserva vara bra val.

Barolo Villaforte är ett smart, bra köp för den som söker en Barolo och inte vill betala en hundring mer, för likvärdig i vissa fall aningen svagare kvalitet. Man måste upp rejält i pris för att hitta hard-core-barolo. Till maten passar vinet utmärkt med sin fruktiga syra men också för de många kryddsmakerna. Ett festligare vin, med ursprungstypicitet men inte av snitsigaste snitt eller tillverkare ger den moderata prisnivån.

Vin till maten

Barolo Villaforte 2014 (76420)

Mare Magnum, Barolo Italien, 189 kr
Druvor: Nebbiolo
Smak: Fyllig. Kärnig röd körsbärssmak, inslag av nypon och rosor, läder, örter, kryddor, choklad och fat. Stram och fruktig.
Sockerhalt: <3 g/l
[dryck id="60437"]

Vinet har precis bytt årgång och vi har precis provat det. Det är första gången den nya årgången omnämns och ingen har röstat än - så kör på - gör gärna det!

Recept | Stekt unglammrygg med späda grönsaker och vitlökssky, 4 portioner

600-800 g lammfile med fettkappa och ben
1 kvist rosmarin
salt och svartpeppar från kvarn
olivolja

Vitlökssky
puts rån lammet
1 msk matolja
5 dl kalvsky
1 vitlöksklyfta, finhackad
salt och svartpeppar från kvarn

Späda grönsaker
8 späda morötter
8 gröna sparrisar
8 sticklökar
olivolja
8 kokta färskpotatisar
100 g förvällda och skalade bondbönor
salt och peppar från kvarn
1 kvist rosmarin

Gör så här
Skrapa lammbenen fria från hinnor. Lossa lite på fettkappan så att det går att skära bort senan på filen. Spara lammputset till skyn. Lägg i ett par rosmarinblad, vik över fettkappan och bind upp. Salta och peppra köttet. Bryn det i olivolja i en het panna. Stek det färdigt i 100 grader, ugn, tills köttet har en innertemperatur på 58 grader, cirka 15-20 minuter. Ta ut köttet och låt det vila i 10 minuter.

Vitlökssky
Fräs lammputset i olja. Låt det få lite färg. Slå på kalvsky och tillästt vitlöken. Koka ihop till 4 dl. Sila och smaka av med salt och peppar.

Späda grönsaker
Ansa grönsakerna och råstek dem i olivolja. Halvera de kokta potatisarna och låt dem och bondbönorna steka med i slutet. Salta och peppra och tillsätt en kvist rosmarin i slutet av stekningen.

Skär lammet i kotletter och servera med grönsaker och vitlöksky.

Recept och bild: Mattias Dahlgrens Bästa, från skaljdurspaella till pyttipanna. Norstedts

För fler recept, se Vinbankens receptbank eller för att läsa recensioner vin- och kokböcker.