Veckans mat och vin bakar bröd

Spanskt bröd. Hembakat. Servera till en soppa eller som tilltugg bara så och tillsammans med en god olivolja. Godaste spanska olivoljan, för mig, är Abbae de Queiles från producenten Hacienda Queiles. Man kan antingen köpa oljan direkt från Salmantinos eller ringa dem för adress på återförsäljare. Spanskt bröd 150 gram gröna oliver utan kärna 100-150 gram lufttorkad skinka 450 gram vetemjöl 150 gram fullkornsvetemjöl 25 gram jäst 3,5 dl vatten, ljummet Lite salt 4 msk olivolja Smula ner jästen i en skål och lös upp den i vattnet. Rör ner saltet och olivoljan. Finhacka oliverna och skinkan och ha ner dessa i jästblandningen. Ha i mjölet och älta degen ordentligt. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 30 min. Forma degen till ett runt bröd och baka detta på 220 grader i ca 30 min. Trevligt, rekommenderat vin: Adras Roble 2008 (2123), Castilla y León-Spanien, 109 kronor Rostade fat, örter, lätt parfymerad. Medelfyllig. Mörk frukt, plommon, körsbär och fikon. Kryddor och örter. Bättre vin. Trevligt vin med mervärde av ursprung och stil. Användbar. Betyg: 3+ Provad: 2010-08-19

Recept andra gillar