Veckans mat och vin bakar bröd

Favoritmarkera

Spanskt bröd. Hembakat. Servera till en soppa eller som tilltugg bara så och tillsammans med en god olivolja. Godaste spanska olivoljan, för mig, är Abbae de Queiles från producenten Hacienda Queiles.

Man kan antingen köpa oljan direkt från Salmantinos eller ringa dem för adress på återförsäljare.

Spanskt bröd
150 gram gröna oliver utan kärna
100-150 gram lufttorkad skinka
450 gram vetemjöl
150 gram fullkornsvetemjöl
25 gram jäst
3,5 dl vatten, ljummet
Lite salt
4 msk olivolja

Smula ner jästen i en skål och lös upp den i vattnet. Rör ner saltet och olivoljan.
Finhacka oliverna och skinkan och ha ner dessa i jästblandningen.
Ha i mjölet och älta degen ordentligt. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 30 min.
Forma degen till ett runt bröd och baka detta på 220 grader i ca 30 min.

Trevligt, rekommenderat vin:
Adras Roble 2008 (2123), Castilla y León-Spanien, 109 kronor
Rostade fat, örter, lätt parfymerad. Medelfyllig. Mörk frukt, plommon, körsbär och fikon. Kryddor och örter. Bättre vin. Trevligt vin med mervärde av ursprung och stil. Användbar.
Betyg: 3+
Provad: 2010-08-19

Kommentera

  1. pierre
    10 januari 2011

    hej,

    är det inte felskrivet i brödreceptet?
    att grädda i ugn 120 grader i 30 min, är alldeles för snålt…….

    /Pierre

    • 16 januari 2011

      Hej Pierre-såklart, helt rätt och tack för din uppmärksamhet. Är ändrat nu.