Svenska folkets favoritkock

Favoritmarkera

Mat-Tina är svenska folkets favoritkock. Matlagningsprogrammen har tagit Sverige med storm och intresset för kändiskockar och konditorer har aldrig tidigare varit så stort. När svenska folket svarar på frågan vilken TV-kock inom mat och bakning som man helst vill kommer hem till sig och bakar är Tina Nordström favorit. Det visar en undersökning som varumärket Ögon har gjort.

Varumärket Ögon har frågat 1000 svenskar om vilken mat- eller bakprofil från TV som man helst vill kommer hem till sig och bakar. Tre kockar utmärker sig som överlägset mest populära bland svenska TV-tittare: Tina Nordström, Leila Lindholm och Per Morberg.

Med en knapp seger är det Tina, även kallad Mat-Tina, som tar hem förstaplaceringen med bara en procents marginal över Leila, känd från programmen Leila Bakar och Leilas Mat. På tredje plats hamnar kocken och skådespelaren Per Morberg från Vad blir det för mat och som avlägsen fyra kommer Leif Mannerström, senast aktuell i tävlingsprogrammet Mästerkocken.

– Det är fantastiskt hur mat- och bakintresset har ökat på senare år, vilket inte minst märks på TV-tablåerna! Men man ska komma ihåg att det inte bara är proffsen som kan lyckas i köket. Med vår recepttävling Årets Bak- och Dessertmästare vill vi motivera amatörer att finna skaparglädje och mod att skapa egna smakupplevelser i köket, säger Pernilla Kvarmans, produktchef på varumärket Ögon.

Undersökningen visar att Tina är mest populär bland männen medan kvinnor i större utsträckning föredrar Leila. Bland kvinnorna i undersökningen kammar Leila hem 25 procent av rösterna jämfört med 20 procent för Tina. Skillnader bland regioner är också tydliga. Tina är överlägset mest populär hemma i Skåne medan Leila går bättre hem hos Stockholmarna. Även Per Morberg och andra Stockholmare som Paulo Roberto och Marcus Aujalay är betydligt mer populära i huvudstaden jämfört med rikssnittet.

Det är också tydligt att olika kockar tilltalar TV-tittare i olika åldrar. Per Morberg är överlägset mest populär bland de yngre i undersökningen och kammar hem var fjärde röst bland dem i åldern 16-29 år. Leila får flest röster bland medelålders TV-tittare (30-59 år) medan Tina är favorit hos var tredje person bland de äldre i undersökningen (60 år och äldre).

Svenskarnas favoritkock från TV

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av varumärket Ögon. Intervjuerna genomfördes i Novus webb-buss under perioden 24 februari – 1 mars 2011. Svaren baseras på 1000 intervjuer med respondenter 16 år och äldre. Panelen är rekryterad från ett riksrepresentativt urval. Det var möjligt att ange fler än ett svarsalternativ.

Vilken mat- och bakprofil från TV, skulle du helst vilja kom hem till dig och bakade?
Mat-Tina 22 %
Leila Lindholm 21 %
Per Morberg 17 %
Leif Mannerström 7 %
Plura Jonsson 4 %
Paulo Roberto 4 %
Ernst Kirchsteiger 3 %
Mat-Niklas 3 %
Marcus Aujalay 2 %
Mia Öhrn 1 %
Alexander Nilsson 1 %
Mauro Scocco 0 %
Annat 3 %
Vet ej 14 %

Lämna ett svar