Laddar annons
Gårdsförsäljning tillåts – kan börja gälla redan 2025
4 Jun, 2024
Uppdaterad: 
5 Jun, 2024

Gårdsförsäljning tillåts – kan börja gälla redan 2025

Under onsdagsmorgonen presenterade regeringen ett förslag kring gårdsförsäljning av alkohol. Det nya förslaget kan komma att börja gälla under första halvåret 2025. 

Möjligheten för producenter av alkoholhaltiga drycker att sälja dessa drycker på plats hos sig, det vill säga gårdsförsäljning, har länge varit omdebatterat. Det hela har utretts tre gånger, och på onsdagen kom regeringen med sitt förslag kring hur ett framtida regelverk kring gårdsförsäljning kan komma att se ut. 

"En efterlängtad frihetsreform"

Förslaget innefattar alla dryckesslag och själva försäljningen måste ske i direkt anslutning till tillverkningsstället eller odlingsstället. När det dock kommer till försäljning av vin så måste försäljningen ske i anslutning till själva odlingarna. Det hela kan komma att börja gälla redan från första halvåret 2025. 

– Det här är en efterlängtad frihetsreform som öppnar upp för en växande bransch att fortsätta utveckla sig. Företagare som med hantverk och passion drivit sin näring med begränsade möjligheter att sälja sin produkt, ska nu kunna göra just detta. Kunder som besöker vingårdar och mikrobryggerier, ska ha möjlighet att köpa med sig några flaskor hem och svensk besöksnäring ska kunna växa, säger statsminister Ulf Kristersson i ett pressmeddelande. 

– Vi vet att många besökare i dag uppfattar det som godtyckligt och krångligt att man inte får köpa med sig produkter från ett besök. Nu kommer vi att för första gången kunna gå vidare med ett förslag kring gårdsförsäljning, något som ingen annan tidigare regering lyckats med. Det handlar i grunden om att kunna ta med sig något hem från ett förhoppningsvis givande besök som kompletterar och fullbordar besöksupplevelsen, säger socialminister Jakob Forssmed i samma pressmeddelande.

Det kommer dock finna begränsningar kring vilka som kommer få bedriva försäljning och hur stora volymer man kommer få köpa. Det kommer endast vara småskaliga och hantverksmässiga producenter som kommer få sälja alkoholhaltiga drycker. 

Maxvolymen för produktion per år är:

  • 75 000 liter spritdrycker
  • 400 000 liter jästa drycker med upp till 10 volymprocent alkohol
  • 200 000 liter jästa drycker med mer än 10 volymprocent alkohol

Och den maximala volymen som man kommer få köpa kommer landa på följande:

  • 0,7 liter spritdryck
  • 3 liter vin
  • 3 liter starköl
  • 3 liter andra jästa drycker

Samtidigt meddelar regeringen att det här nya förslaget skiljer sig åt från den typen av försäljning som bedrivs av Systembolaget, då man enligt förslaget endast kommer kunna köpa alkoholhaltiga drycker i samband med ett betalt studiebesök.