Laddar annons
30 Jun, 2012

Baga en okänd tuffing

Det finns druvsorter som är mycket kända men nästan aldrig ger stora viner. Portugisiska Baga är ett lysande exempel på motsatsen, en nästan okänd druva som i mer en ett halvt sekel gjort storslagna långlivade mäktiga viner, men förblivit okänd.

Baga är en tuff druva med tjocka skal och små bär. Det ger massor av färg och tannin i rödvinsjäsningen. Den mognar sent och även hemma i Portugal så har den vissa år svårt att mogna ut helt. Skördad utan full mognad ger den ett ogeneröst mycket stramt vin med hög syra. Det som lite drastiskt kan kategoriseras som ett vin med taggtråd i. Genom att hålla tillbaka mängden druvor och sköta vingårdarna bättre och skörda lite senare, görs idag stor mäktiga tuffa rika viner som med lång flasklagring kan nå upp bland vinvärldens stora.

Baga växer främst i området söder om Douro i vindistriktet Baireida där det är huvuddruvan för röda viner. Den finns också i Dao, Beira och andra delar av norra Portugal. Den används sedan länge även i enklare måttligt storslagna vita och roséviner. Matteus rosè lär haft en hel del Baga under sin storhetstid då den såldes i ca 40 miljoner flaskor om året. I veckan var jag i Portugal och provade inhemska vita riktigt hyggliga mousserande vita viner gjorda på ren Baga. Hög syra och måttlig mognad är ju något man söker för mousserande viner. För mousserande viner skördas typiskt druvor några veckor tidigare, än för stilla viner, på samma druva i samma område.

Viktigt för druvans väg till stora och extremt långlivade viner är den märkliga historien bakom Palace Hotel i Bussaco strax norr om Coimbra. I denna kulliga trakt känd för sitt trevliga klimat började Kungen i Portugal i början av 1900-talet bygga ett magnifikt sommarresidens. Byggnaden är en stilblandning med inslag av riddarborg och amerikanska bröllopstortor. Den ligger i ett stort parkområde med alla världens olika trädsorter planterade. Tråkigt för kungen så blev Portugal republik strax innan det hela var inflyttningsklart. Där stod man med ett slott utan kung. Det blev ett riktigt originellt hotell i stället, Palace Hotell i Bussaco, som är värt en omväg eller rent av en resa.

Alexandre de Almeida var mannen bakom hotellsatsningen och han satte också igång att göra vitt och rött vin där i gränslandet mellan Bairrada och Dao 1917. Det experimenterandes och utvecklades nya viner avseeda för att användas på hotellet. Deras röda Bussaco Tinto Reserva är i huvudsak Baga med viss inblandning av Touriga National. Det har gjorts sedan 1923. I princip är alla årgångarna efter andra världskriget fortfarande möjliga att beställa och ännu i hög grad drickbara om man gillar mognadstoner i gamla viner. Jag har själv för några år sedan beställt det med ca 55 år på nacken till middagen på hotellet. Det var både rätt rimligt pris och ett magnifikt vin. Vinet kan inte köpas annat än på hotellet eller i hotellföretagets andra hotell i Portugal.

Jag provade nyligen en 33 årig ännu tuff Baga utan att den var av särskilt känt eller dyrbart märke. En stor vinupplevelse av ännu lite hårt moget vin. Under de senaste decennierna har fler moderna viner skapats på Bagadruvan. Man har kompletterat druvans tuffhet med rejäl fruktighet och smakbredd, vilket skapat viner som är mindre taggtrådsartade och fortfarande växer med lång lagring. Fortfarande inte lättillgängliga eller särskilt strömlinjeformade viner, utan egna stora något kärva personligheter.

I mitt tycke heter den moderna Bagamästaren Louis Pato. Han har fört upp druvan till nya höjder och hela storheten i detta kommer vi att kunna uppleva om ytterligare något decennium när hans stora viner fått tiden på sig. Han gör ett helt knippe av Bagaviner. Blandar också gärna lite Touriga National i sin Baga. Provade för ett par veckor sedan hans lysande 2003 Viñha Pan. Redan stor komplexitet och balans i tuffheten. Vinner på 10-20 år ytterligare lagring. Jag köpte den på Systembolaget för några år sedan. Årgång 2005 av samma vin är tillfälligt slut i beställningsortimentet. Ligger i prisläget kring 350 kronor.

Druvan är trots sin ärevördiga historia, betydande odlingar och moderna stora viner tämligen okänd utanför de invigdas skara. På Systembolagets hemsida finns den inte med bland de över 200 sökbara druvsorterna. Man behöver inte skämmas för att inte känna till den, men det är klokt för den vidsynte vinkonsumenten att försöka få tag i några av dess storheter och prova dem i mogen ålder dvs gärna 15-30 år gamla.