Laddar annons
27 Jun, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med sommarpinot

Nya denna vecka är bl.a. ett skönt, lättsamt och snyggt sommarrödvin på Pinot Noir och en billig generös halvtorr riesling till sommarens bär.

Santa Ana Reserve Malbec/Shiraz, 2010 är en rik, saftig och trevlig modern druvblandning från Argentina med bra längd och innehåll för 69 kronor. Bra billig representant för de allt bättre Argentinska vinerna.

Särskilt under sommaren är det trevligt att njuta av lättsamma eleganta pinot noir viner till lättare kötträtter på olika fåglar. Just nu har Röttorps Bästa hittat en lättsam, balanserrad, torr pinot med fin druvkaraktär från Sydafrika. Från det svala distriktet Elgin finns i tillfälliga sortimentet en hygglig mängd av Paul Cluver Pinot Noir, 2009 för 119 kronor. En perfekt snygg sommarpinot.

Veckans billigare vita torra all round vin på Röttorps Bästa är Mâcon-Village Chardonnay, 2010 för 77 kronor. Äkta lillbourgogne i frisk stil. Finns också på box.

Moselland är ett utmärkt kooperativ för måttligt prissatta justa halvtorra Moselviner. Deras Riesling Spätlese, 2011 för 64 kronor är ett ganska smakrikt halvtorrt vin med tydlig sötma och bra syrabalans till sommarens bär.

Många förknippar portviner med stilton och december. Men till ostarna och även en rad efterrätter fungerar en måttligt tung premium Ruby portvin utmärkt. Och när det kalla regnet skvalar ner och vinden tjuter är det en bra förstärkare av brasans värme i den svenska ”sommaren”. Graham’s Six Grapes Reserv Port tycker Röttorps Bästa är en riktigt bra sommarport för 119 kronor.

Vid lite finare väder och en avancerad sammankomst är det exklusivt att bjuda på roséchampagne. Paul Georg 1er Cru Rosé Brut är en innehållsrik balanserad läcker champagne med längd och komplexitet hela vägen. Fungerar också bra till många finare maträtter.

Den som tänker på framtiden lägger då och då ner en låda av viner som har potential att utvecklas. De behöver inte alls vara dyra viner. Röttorps Bästa tipsar denna vecka om Château Bouscassé, 2008 för 119 kronor som ett bra vin för källaren. Ett tätt ännu ungdomligt rikt vin av tannatdruvans mästare Alain Brumont från Maderian söder om Bordeaux. Ännu lite hårt och kommer att bli en betydligt större och mjukare karaktär om det ges fem år till i källaren.