Laddar annons
7 Jul, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Det finns en riktigt bra Muscadet!

Muscadet är ett billigt och enkelt Loirevin som i allmänhet är rätt magert och syrligt med frånvaro av smak som främsta egenskap. Men det finns riktigt härliga undantag som Château du Cléray som är riktigt ljuvligt friskt sommarvin och fortfarande fyndigt billigt.

Muscadet är ett vin från nedre Loire nära staden Nantes. Det har en lång historia där man tror att vinet skapades redan på 1600-talet. Efter en förödande vårfrost 1709, samma år som Sveriges Karl den XII fick på nöten i Poltava, kom området i nedre Loire till dominerande del bli planterat med druvan Melon de Bourgogne. Den var betydligt mer motståndskraftig mot naturens växlingar i området. Holländarna sökte där vin för att destillera till sprit. Vin för destillation bör ha hög syra och neutral/tom smak. Melon de Bourgogne kom att dominera genom att den var tillförlitligt lättodlad och gav bra viner för att framställa sprit.

Vid sidan av spritframställningen gjorde man också ett rätt neutralt enkelt vin med frisk syra. Många har under århundraden tyckt att det passar väl till milda skaldjur, tex ostron och annat godis från havet utanför i Bretagne. Något märkvärdigt vin har det aldrig varit. Så småningom kom man på ett sätt att öka smakinnehållet i vinet. Man lätt det färdigjästa vinet ligga kvar på jästfällningen under hela vintern. Det heter på franska ”sur lie”. Samma metod ger betydande kvaliteter till champagne som ligger många år på jästfällningen från andra jäsningen i flaska.

Även med sur lie metoden är många Muscadet viner väl tomma i smakinnehåll, särskilt i jämförelse med moderna viner med betydande fruktaromer och generositet. Jag finner dem sällan prisvärda ens för de som vill ha ett vin med hygglig syra i smakmässigt lätt stil. Mycket av detta ganska billiga vin görs utan större ambitioner att skapa ett vin med kvalitet.

Men det finns lysande undantag från denna allmänna iakttagelse. Just nu har nya årgången av Château du Cléray Muscat-Sèvre et Maine sur Lie, 2011 anlänt på Systembolaget. Det är det ett riktigt bra vin för den som vill ha ett lätt friskt och nästan lite elegant sommarvin till rimligt pris. Här har man fyllt ut den klassiska tomheten med nyanser och innehåll i fortfarande lättsam stil. Det blir en komplex Muscadet med utmärkt längd och balans med fin syra utan att den blir hård. Ett fyndigt bra sommarvin till allt möjligt måttligt smakrikt och även som ett glas friskt vin i sig för 62 kronor. Representerar toppen i Muscadet utan att det är minsta dyrt.