Laddar annons
3 Jul, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med grekiskt sommarvin

Nya denna vecka är bl.a. en ny lysande årgång av mogen Priorat och ett härligt grekiskt vitt sommarvin.

Finca el Puig, 2006 är även i ”nya årgången” en rik och läcker Priorat med mognad i storslagen rik komplex stil. Ett bra vin för den sofistikerade smakkomplexa middagen för sina 189 kronor. Kombinerar två var för sig ovanliga kvaliteter från detta nya spanska innedistrikt; bra lagringstid och mognad samt rimligt pris. Kombinationen gör den till fynd.

Grekiska viner är ingen stor grej på den svenska marknaden. Många av dem har en för svensk publik rätt egendomlig stil utan uppenbara kvaliteter. Ett vin som verkligen förtjänar stor uppmärksamhet är det vita torra Santorinivinerna på Assyrtikodruvan. Den nya årgången Santorini Assyrtiko, 2011 för 99 kronor tycker Röttorps Bästa är ett verkligt intressant och komplex bra vitvin från Grekland som är både bra och hyggligt lättbegipligt. Intressant och komplext med intagande karaktär, samtidigt som det är lättsamt för sommaren.

Så här på sommaren när man är på annat håll och kanske inte känner till det lokala sortimentet i butiken kan man passa på att beställa några riktigt intressant viner från Beställningssortimentet, BS. De kan man ju få i vilken butik som helst. Ett ovanligt intressant sött vitt vin för sommarens bär är Loirevinet Vouvray La Levrière Moelleux, 2008 på chenin blanc. Fin sötma med mycket frisk syra, läckert slut och stor lagringspotential i det mycket trevliga prisläget 139 kronor.

Veckans nya champagne på Röttorps Bästa är Palmer Blanc de Blanc, 2006 för 294 kronor. Riktigt elegant och bra med stor längd och innehåll, även i denna unga tid. En ovanligt pålitlig och prisvärd champagne både till mat och skål som passar nästa alla människor.

Det röda lyxvinet denna vecka är den röda bourgognen Vosne-Romanée VV, 2007 från vinhuset Girardin för 369 kronor. För en femåring ovanligt öppen stor röd pinot noir av betydande intresse. Kul nu och stor framtid. I BS.

Det har kommit en riktigt bra ny röd premiumbox i BS med Briccotondo Barbera 3l, 2011 från det utmärkta stora vinhuset Fontanfredda i Piemonte. För 249 kronor är det en lätt körsbärig barbera i bra fruktig ungdomlig stil med längd och karaktär. Röttorps Bästa tycker den har bra kvaliteter och anpassningsförmåga till det mesta i matväg. Finns även på flaska.

Den som vill lägga ned en stor bordeauxblend med magnifika kvaliteter och lite europeisk elegans i sin källare på 5-10 år rekommenderas att just nu välja De Toren Fusion V, 2008 för 249 kronor i BS. Mycket rikt och ungt ännu lite knutet i generös bordeauxstil. Vinet görs i Sydafrika och har nu under lång tid visat sig utvecklas lysande med långlagring.