Bonterra – vin från god jord och hundra procent eko

På den kaliforniska vingården Bonterra är både får och hönor involverade i vinproduktionen. Här råder ekologisk balans med stor hänsyn till det naturliga kretsloppet. Det hela började 1958 när trävaruhandlaren Bernard Fetzer förverkligade sin dröm om att bli vinbonde. Han köpte då en vingård som inte längre brukades och tillsammans med sin stora familj - hustru och elva barn - rustade han upp den. Tio år senare lanserades den första årgången från Fetzer Vineyards, numera en av USA:s största vinproducenter. Tanken på ekologisk odling föddes 1985, när vingårdens besökscenter med tillhörande handelsträdgård behövde renoveras. I trädgården odlades blommor, frukt och grönsaker. I och med renoveringen bestämdes att odlingarna skulle vara ekologiska. Man upptäckte då att grönsakerna blev godare och frukterna smakade mer. Samtidigt konstaterades att besprutningen som gjordes av intilliggande vinfält spred sig in i trädgården. Man tog då beslutet att låta det ekologiska jordbruket sprida sig ut i dessa vinodlingar. Goda viner från god jord Just dessa vinodlingar blev Bonterra vineyards (Bonterra betyder god jord) och de blev ekologiskt certifierade 1990 och var därmed en av de första vingårdarna med ekocertifiering i Kalifornien. Vineriet ekocertifierades år 2000 och 2005 blev det även biodynamiskt certifierat. År 2000 blev vingården McNab biodynamiskt certifierad. Bonterra McNab Ranche, som vingården heter, ligger cirka 20 mil norr om San Francisco på den amerikanska västkusten. Här råder medelhavsklimat med varma dagar och svala nätter. Blommor och bin hjälper till Den ekologiska odlingen innebär att konstgödsel inte får användas och inte heller några kemiska bekämpningsmedel. Istället förlitar man sig på goda insekter som nyckelpigor och getingar vilka livnär sig på skadeinsekter, det gör även svalorna som fått särskilda fågelbon i vingården för att trivas. Bin bidrar med honung men är också viktiga eftersom de pollinerar blommorna som lockar till sig nyttoinsekter. Hönorna som pickar runt gårdsplanen äter upp oönskade larver och förser dessutom gården med ägg. Det är ett genomtänkt ekosystem som ger friska och smakrika druvor. Vinmakaren Robert Blue har som ambition att låta de olika druvornas speciella aromer och smaker visa sig i vinerna, liksom dess ursprung. Bonterra producerar idag drygt tio druvtypiska viner (varav fem finns på Systembolaget). Flaggskeppet är det biodynamiska röda vinet McNab (BS 73373, 299 kr). Provsmaka Bonterra chardonnay (16632), 135 kr Smakrikt och smörigt, massor tropisk frukt med tydliga toner av vanilj och fat. Servera till en smakrik förrätt av stekta eller grillade pilgrimsmusslor som blandas med en mogen avokado skuren i små bitar, finhackad färsk koriander, dito vårlök, bladpersilja och röd chili, pressad lime, olivolja, flingsalt och svartpeppar. Svensk importör är Concha y Toro Sweden Bilden på fåren i Bonterras vingård lånad från Bonterras hemsida.

Recept andra gillar