Fredagskocken – den perfekta maten och vinet till sommarkalaset

Favoritmarkera

Foto Gunnar Magnusson

INKOKT LAX. Nu är det avslutningar och fester precis överallt så därför tänkte jag passa på att tipsa om en somrig kalasmeny. Förrätten som du gör med fem ingredienser tar inte längre än en kvart att slänga ihop och den matchar det ljuvligt goda, rosa och bubblande vinet perfekt.

Huvudrätten innehåller fler ingredienser och tar längre tid, men görs med fördel dagen innan varför maten bara är att plocka fram på självaste kalasdagen. Huvudrätten består av svenska sötsyrliga smaker och ackompanjeras då självklart av ett sötsyrligt, så kallad halvtorrt vitt vin. Lycka till, Mattias

Ugnsbakad sparris lindad i färskost och serranoskinka (vegeterianer skippar skinka)
Vintips: Blason de Bourgogne Crémant de Bourgogne Rosé Brut (7687), Crémant de Bourgogne Frankrike, 96 kronor

8 sparrisar
8 skivor Serranoskinka
50-60 g cream cheese
1 kruka basilika
1 mjukt tunnbröd
olja och salt

Värm ugnen till 220 C. Skär bort nedersta 2 cm av sparrisarna och vänd dem i lite olja och salt. Lägg ut skinkskivorna på en skärbräda och bred på färskosten, plocka över lite basilika, lägg på sparrisen och rulla ihop. Skär 8 remsor om ca 1 ½ x 10 cm av tunnbrödet och rulla varje remsa runt mitten av rullen. Lägg dem på en ugnsplåt och ugnsbaka i 10 minuter.

Inkokt lax med sallad av färskpotatis, vit sparris och ägg i söt senapssås
Vintips: Dr L Riesling 2011 (7218), Dr Loosen, Mosel Tyskland, 79 kronor

(Förberedes helst dagen innan)
600-700 g laxfilé med skinn

inkokningslag
2 ½ dl rödvinsvinäger
2 ½ dl vatten
4 tsk salt
¾ dl strösocker
1 tsk dillfrö
1 tsk fänkålsfrö
¼ gul lök
¼ liten morot

1 msk honung
1 msk vinäger
3 msk svensk senap
1 ½ dl rapsolja
salt

400 g kokt potatis
2 kokta ägg
250 g vit sparris

Till servering
80 g salladskott

Värm ugnen till 100 C. Blanda ingredienserna till inkokningslagen i en kastrull och koka upp. Lägg laxen med skinnsidan uppåt i en ugnsfast form och häll över den heta lagen. Ugnsbaka laxen ca 10 minuter tills kärntemperaturen på laxen är 38 C, låt sedan laxen kallna i lagen.
Vispa samman honung, vinäger och senap i en bunke. Tillsätt sedan oljan droppvis under vispning, till en krämig senapssås och smaka av med gräslök och salt.
Skiva potatisen och klyfta äggen. Skala sparrisen noggrant så att inget skal finns kvar. Skär bort 2 nedersta cm av sparrisen och skiva den i ½ cm-skivor. Koka upp vatten med salt och en nypa socker och lägg ner sparrisen. Koka ca 4-5 minuter tills sparrisen är genommjuk med ett litet tuggmotstånd och kyl genast ner den. Blanda potatis, ägg och sparris med senapssåsen.
Vid servering. Lyft ur laxen från lagen och låt den rinna av några minuter. Blanda upp senapspotatissalladen med salladskotten och servera till laxen.

Mattias Larsson
>Modern Gastronomi

Kommentera