Snaps är inte fel. Starka val som inte ska glömmas bort i sammanhanget är Karlsson's Gold 25 (74839), Sverige, 300 kronor och Kanon Vodka Organic (86408), 37,5 volymprocent alk, Sverige, 251 kronor båda i 700 ml. Den första av de två smakar urläckert när man dragit några få varv på pepparkvarnen över glaset. Enkelt och smak nog, trots eller kanske just för att alkoholhalten är så låg som 25 volymprocent och anledning till varför Karlssons inte får heta vodka.   OP Anderson Aquavit (42), Sverige, 261 kr för 700 ml. Kryddningen med kummin, anis och fänkål är basen i Sveriges äldsta snaps. Säg den midsommar utan en OP. Är säsongen en annan passar lax, löjrom, skaldjur eller smakrik ost bra till kumminkryddan. O.P. Står för Olof Peter, spritfabrikör och skeppsredare, född 1797. Sonen Carl August tog över affärerna 1891 och lanserade då OP Anderson Aquavit som en hyllning till sin far. Vill man ha samma kryddning, men mildare väljer man en Skåne. Läckö Slottsaquavit (33), Sverige, 199 kr för 500 ml. En liten sötma rundar av smaken på ett trevligt sätt i Läckö. Krondill och kummin är andra ingredienser. Koriander kan man ana sig till i smaken. Kryddningen gör att snapsen passar utmärkt till det klassiska midsommarbordets rätter samt till mat med asiatisk snits. Läckö Slottsaquavit lanserades till julen 1998, som den 5:e i raden av årligen återkommande julsnapsar från Reimersholms. En krona per såld flaska går till Stiftelsen Läckö Institutet för bevarandet av slottets kända frukt- och kryddträdgårdar.  

Krydda egen snaps

Krydda egen snaps. Som bas ett brännvin utan tillsatt smak. Brännvin Special (158), Sverige, 181 kr för 700 ml. Brännvin Special har funnits sedan 1955 och är Sveriges fjärde mest sålda brännvin. Hur kan det komma sig att ett helt rent, okryddat brännvin därtill med en i jämförelse låg alkoholhalt 32 volymprocent hör till Sveriges mest populära? Om det är priset eller för att destillatet är perfekt som bas när man gör egen snaps låter jag vara osagt. Gör så här Godaste snapsen till midsommar är annars den egna dillkryddade. Stoppa en dillkvist i flaskan, kyl och servera. Dill måste få ge smak i minst tolv timmar, men helst inte mer än två dygn. Den hemmagjorda  snapsen är färskvara och blir unken med tiden…  

Sedan sist

Första gången detta inlägg publicerades, 25 jun 2010, fanns nedan med. Nu har även denna post utgått ur Systembolagets sortiment. Jag låter informationen vara kvar då det är en tidsresa för smak, kanske trend och vad gäller prisbild. Aalborg Snapse Symfoni (97), Danmark, 215 kr för 500 ml a 10x 50 ml. Kummin och citrus är grundpelare i Aalborg, den kryddade från vårt grannland i söder. Isidor Hentius är mannen som förknippas med effektiv destillationsteknik och därmed en ren sprit med så lite finkeloljor som möjligt. I Sverige heter mannen som stod för tio gånger rent brännvin, L O Smith. För övrigt finns han idag ingraverad på Absolutflaskan. Aalborgs akvaviter framställs huvudsakligen av säd och istället för att välja en ta flera, med en förpackning Symfoni.

Recept andra gillar