Glöggtilltugg – snabba och smakrika

Favoritmarkera

Här kommer några snabba recept på glöggtilltugg. För nu är det snart dags för adventsmingel och vi har redan börjat provsmaka glöggen. Du har väl inte missat Vinbankens glöggtest 2018.

Först glöggtest, sedan glöggfest. Inget må lämnas åt slumpen. Ute är det mörkt och kallt, inne är det ljust och festligt och lite glöggmys kan alla åstadkomma utan att behöva spendera allt för lång tid i köket.

På glöggfesten serveras glöggtilltugg som ska vara smakrika, gärna lite salta, snabba att slänga ihop och lätta att äta med en hand. Om du frågar mig.

Till glöggtilltugg serverar du… Jo, visst glögg, det är ju självklart, men glöm inte att vit glögg blir elegant om den är kyld och serveras med en isbit. Det kanske kan vara en innovation att överraska grannarna med?

Glöggtilltugg

Kavring med cognacspastej
Hacka en halv dl russin och häll på lite cognac. Låt dra en stund, gärna någon timme. Mosa ihop cirka 150 gram leverpastej med cognacsrussinen, lite nymalen svartpeppar och två msk crème fraiche. Bred smeten på små bitar av kavring.

Smördegsruta med ädelost
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut smördegen lite och skär i lagom stora kvadrater, cirka 5×5 cm. Toppa med en bit grönmögelost och en halv grön oliv utan kärna. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda i cirka 10-12 minuter.

Pumpernickel med rensteksröra
Hacka några skivor renstek, blanda med färskost med pepparrotssmak och gott om finhackad gräslök. Bred röran på pumpernickelskivor.

Stilstudie: baconlindad dadel. Mums!

Baconlindade dadlar
De tröttnar åtminstone inte jag på. Och så gott med sältan från bacon till den söta glöggen. Snurra en halv baconskiva runt en dadel som du tagit ur kärnan från (så slipper du betala tandläkarräkningar). Låt steka långsamt i stekpanna eller stek i ugnen på bakplåtspapper i 200 grader i cirka 15 minuter eller tills baconet är lite krispigt och dadeln mjuk.

Smördegssnurra med kaviar och rostad lök
Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut en färdig smördegsrulle, bred på Kalles kaviar eller motsvarande, strö över rostad lök och riven Västerbottensost och rulla ihop. Skär i knappt centimetertjocka skivor och fördela på bakplåtspapper. Grädda i 8-10 minuter.

Smordegssnurra

Chèvre och dadel
Dadel igen, ta bort kärnan och fyll den med chèvreost som mosats ihop med lite naturell crème fraiche och en smula rosmarin. Enkelt, smakrikt, salt och gott, precis som ett glöggtilltugg ska vara.

Saknar du något…

Ah, pepparkaka med mögelost! Naturligtvis.

Kommentera