Gör din egen Glögg och lokaltillverkad Äppelglögg

Favoritmarkera

Huruvida man gillar sin glögg söt eller stark, modern med en nypa smak av kakao eller lavendel eller stilmässigt traditionell liknande glöggen från varumärket Blossa, är en personlig smaksak.

Om Glöggens historia finns mycket spännande läsning att ta del av och att dricka glögg inför Jul är förmodligen en av Sveriges äldsta dryckestraditioner. Att glöggen var starkare förr i tiden är sant och här ska ni nu få ett glöggrecept som gått i arv.

För årets  2015 recensioner: Glögg 2015 – årets bästa!

Varsågoda, här är den starka glöggen som inte liknar någon annan.

Bergsmans Jul Glögg

75 cl brännvin eller vodka
300 gr socker (3,5 dl)
1 dl russin
1 bit kanelstång
1 pomerans skal
5 kryddnejlikor
15 sötmandlar
1 tsk kardemummakärnor

 

1) Blanda allt, värm upp långsamt till dess att sockret smält. Men pass på, glöggen får inte stå på plattan längre än dess att sockret smält.

2) Ställ undan i 14 dagar i tät burk eller flaska.

3) Sila, värm och drick.

 

 

Glögg i tillfälligt, lokalproducerat sortiment

På senaste journalistprovningen fanns ett 20-tal drycker att prova under sortimentsbeteckningen TSLS (tillfälligt lokalt sortiment från varudepån). Norrtelje Brenneri AB i Roslagen har funnits länge och de har lång erfarenhet av bränning för starka droppar. Här är deras äppelglögg som slår alla andra, svaga som starka, med hästlängder.

 

Roslags Äppelglögg Stark (30082), Norrtelje Brenneri, Sverige, 140 kr för 500 ml. 14,5% vol.

Kan beställas f o m 21 nov-14.

Färgen är orange, doften är söt, balanserad och kryddig av nejlika. Smaken är medelfyllig, balanserat sötkryddig av nejlika och kardemumma och tydlig av äpple. Smaken har bra drag, den är ren och lång. Balanserad.
Årets bästa?
Betyg: 5

Lämna ett svar

 1. Roland Carlsson
  18 november 2014

  Finns det risk för efterjäsning?
  Russinerna kan med fördel tas till vara och återanvändas i uppmjukad vaniljgräddglass. som snabbt placeras i frysen igen. Testat det några gånger, all glass har tagit slut, inget har blivit över.

  • Elke Jung
   19 november 2014

   Hejhej Roland,
   Nope, det är vad jag vet till idag inte ett problem. Man ska inte låta kryddorna dra i spriten under en längre period än 2 veckor dock. Bra idé och tips för russin-återvinning, blir som som en slags mini-Rhumtopf tänker jag. Och apropå glass är cassataglass tillsammans med ett glas kall, röd traditionell glögg en god kombination.