Laddar annons
14 Nov, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinköplistan v. 46 | Rostad chardonnay och en skön aglianico

Veckans vinköplista har viner för 'alla'. Förslagen skiljer sig åt i smak som pris och för den som vill planera finns tips att beställa hem till den egna butiken. Beställningsmöjligheten som Systembolaget tillhandahåller är enastående. Trevlig helg!

 

Vinbankens #vinköplista v. 46

För dig som söker vinförslag eller inspiration till helgens middag.

I #vinköplistan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället våra bästa vinrekommendationer till helgens bolagsinköp. Varje fredag presenterar #vinköplistan en handfull förslag bland dem jag gillar bäst, just nu.

 

Vitt vin upp till 80 kr

Jacob’s Creek Dry Riesling 2013 (2483), Orlando, Australien, 75 kr
Doften har drag av vingummi, smaken är torr medelfyllig och fruktig av gröna och gula äpplen, päron och grape. I eftersmaken finns även ett exotiskt inslag, bland annat av lime. Trevligt vardagsvin.
Här är ett  vitt vin som passar för småprat och mingel, som fördrink till citrusmarinerade räkor eller mer exotiska kryddningar som lime- eller citrongräs, till fräscha kycklingrätter eller till förrätter med getost.

 

Vitt vin upp till 160 kr

Pioneer Block 10 Chardonnay 2013 (99579), Saint Clair Family Estate, Nya Zeeland, 139 kr
Doften är rostad, smaken torr och fyllig. Frukten är exotisk, gul som av persika och mango och vinet har fatinslag. Skön, modern och välgjort vin. Passar toppen till med en gräddig sås, till kalkon eller kyckling eller vita fiskrätten med koncentrerad smak. Servera gärna vinet till lagrade hårdostar som Gruyere eller Comté för att lyfta fram nötighet än mer.

Om, mot all förmodan, vinet ovan ej finns i din butik går det att beställa. Plan B-tips är dåRos

Château Coucheroy 2011 (4136), André Lurton, Graves, Frankrike, 119 kr
Doften innehåller drag av fläder och fattoner. Vinet är smakrikt, torrt och fruktigt av fläder, melon och päron med lätt rostade fatinslag och smak av mandel. Servera till örtgratinerade skaldjur, till halstrade vita fiskrätter, till ljusa kötträtter och gärna där smak av nötter eller smör är något framträdande. Serveras detta vin som start i menyn bör påföljande vinval ha kraft att matcha eller till och öka smakupplevelsen.

 

Rött vin upp till 80 kr

Primicia Tinto 2013 (32410), Bodegas Casa Primicia, Spanien, 69 kr
Här är röda husvinet med mustig doft av kryddor och mörka bär. Smaken är medelfyllig, rödbärig, örtig och lättsam.
Många av de enklare vinerna, som detta, har en stor fördel och det är att de anpassar sig väl till maten som serveras. Husman i alla former och till en mer arbetad måltid kan buljonkokt kött bli en bra match.

 

Rött vin upp till 160 kr

Taurasi 2009 (6282), Feudi di San Gregorio, Italien, 152 kr
Härlig och intressant doft av mörk frukt, läder och fikon. Smaken är fyllig, med strama tanniner och rejält av mörk frukt, örter, tobak och fat.
Suveränt personligt vin som passar måltid med viltkött på menyn, komplettera med gräddig sås eller tillbehör som har kraft, exempelvis en vitlöksosande potatisgratäng.
Druvan i vinet är aglianico, en stor sort i region Kampanien. Uttalas som, alianico.

 

Veckans röda 'planeringsvin',  finns i beställningssortimentet (s k BS-sortiment)

Brancaia Tre 2012 (75501), Brancaia, Toskana Italien, 129 kr
Vinet är en blandning av druvorna sangiovese, merlot och cabernet sauvignon. Smaken är medelfyllig till fyllig av mörk frukt som plommon och körsbär med inslag av kakao, kryddor och fat. Tanninerna är fruktiga och kroppen har struktur. Passar senhöstens maträtter som viltkött eller till lamm.