basta-bubblet-2018-samlingsartikel

Nyårsfest – Lyxig nyårsmiddag för billig peng

Favoritmarkera

Dags för nyårsfest. För att ha råd med många flaskor bubbel lagar vi en lyxig nyårsmiddag för billig peng.

Potatiskaka med löjrom

Enkelt och prisvärt! Potatis är lite matigare än att bara servera rom på en toast och dessutom kan även glutenintoleranta äta.

4 kokta potatisar
1 dl parmesan eller annan smakrik ost
cirka 1 dl mellangrädde
1 tsk fransk senap
salt och peppar
löjrom eller annan rom
gräddfil
hackad gräslök eller rödlök

Liten potatiskaka i form toppas med rom och gräddfil.

Liten potatiskaka i form toppas med rom och gräddfil.

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Mosa ihop allt i en bunke. Det ska vara krämigt. Fördela i små ugnsfasta formar och toppa med lite ost. Låt stå i ugnen ca 15 minuter eller tills osten är gyllene. Låt svalna en kort stund, ställ sedan formen på en liten tallrik. Toppa med gräddfil, rom och lök.

Dryckestips – mousserandePalmer-Brut-Reserve

Palmer & Co Brut Reserve (7372), Champagne, Frankrike, 229 kr
Vi inleder middagen med bubbel – what else? Kooperativet Palmer gör prisvärd champagne. Denna är relativt fruktig och rund, frisk men inte så skarpa syror. Smakar äpple, citrus och nougat. Perfekt start!

Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir (7889), Western Cape, Sydafrika, 99 kr
Torrt, lite brödigt med inslag av grape och äpple. Prisvärt och smakrikt.

Fylld kycklingfilé

Kyckling är gott, billigt och kan bli både vardags- och festmåltid. Vi väljer att laga kycklingfilé fylld med Västerbottensost, salami och spenat serverad med potatisklyftor och marsalasky. Mums med många goda smaker.

4 kycklingfiléer, gärna majskyckling
1 pkt salami, finhackad
150 g riven Västerbottensost
Lättstuvad spenat, fryst
2 msk kycklingfond
2-3 dl marsalavin eller annat sött vin, ex portvin eller sherry

 

Fylld-kycklingfilé

Gör så här:
Tina cirka 12 ”bitar” fryst spenat. Sätt ugnen på 180 grader. Salta och peppra kycklingen och bryn filéerna i smör, några minuter på varje sida. Spara skyn.

Skär ett snitt längs filén och fyll med spenat, salamihack och ost. Knip ihop och fäst med tandpetare. Lägg i en form, strö ost och salamihack över om det finns kvar. Så långt kan du förbereda på dagen. Ställ i så fall kallt.

Stek ur pannan med fonden och vinet, krydda med timjan eller annan örtkrydda om du vill. Vill du att skyn ska vara mer “simmig” så strö över maizenamjöl och låt bubbla en stund till. Slå skyn över filéerna när du ställer in dem i ugnen. Låt innertempen bli 67 grader. Servera med grillade potatisklyftor och lättkokta gröna bönor.

Dryckestips – rött vin

Bourgogne Cuvée Margot 2012 (5447), Bourgogne, Frankrike, 149 kr
Fin bärighet kombinerad med lite kryddig ton som klarar av den smakrika rätten.

Masi Valpolicella Bonacosta 2012 (6998), Veneto, Italien, 89 kr
En mjuk och bärig valpolicella gjord på de typiska druvorna corvinia, rondinella och molinara. En mullig bärighet, viss örtighet och fin syra. Bra till lätta kötträtter.

Marängsviss med lakritskolasås

När jag gjorde denna kolasås första gången fick vännerna något glansigt i blicken och kannan med sås skrapades ur till sista droppen.

1 påse maränger
3 dl vispgrädde
0,5 liter vaniljglass
2 bananer
3 passionsfrukter

Kolasås:
1 dl socker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 msk lakritspulver

Marangsviss

Gör så här:
Koka ihop allt till såsen i ca 15 minuter. Låt svalna. Detta går att göra innan och värma vid servering.

Vispa grädden, skär bananerna i skivor, gröp ur passionsfrukten. Precis innan servering läggs allt ihop till en marängsviss. Häll såsen över och servera resten bredvid i en liten kanna.

Dryckestips – dessertvinChateau-Suduiraut

Château Suduiraut 2002 (3004), Sauternes, Frankrike, 347 kr
Så gott! Mycket sött men med bibehållna syror. Det smakar torkade aprikoser, apelsin, honung och fat. Om inte allt går åt passar vinet utmärkt till en bit ost nästa dag.

Nivole 2013 (7787), Moscato d’Asti, Italien, 75 kr
Också gott, på ett helt annat sätt. Druvtypiskt, lättsamt och oerhört dessertvänligt. Ett lite lätt pärlande vin blir fräscht och uppfriskande till den söta desserten.

Här finns fler enkla smårätter som passar på nyårsafton.

Skål och Gott Nytt År!

Lämna ett svar

  1. Elsie Bratt
    30 december 2015

    Tack för alla härliga mat- och vintips Karin, Gott Nytt År✨

    • Redaktör
      31 december 2015

      Tack Elsie! Tar tillfället för Karins räkning och önskar dig och alla Vinbankens läsare – GOTT NYTT ÅR!

    • Karin Ahlstrom Jensen
      31 december 2015

      Tack Elsie! Vad glad jag blir! Vi ses för nya kulinariska härligheter 2016. Gott Nytt År!