Nedräkningen inför Nyår har börjat och här är en komprimerad bäst-i-test-lista champagne 2014. Har ni inte hittat rätt i bubbelsortimentet kommer här fyra säkra val från bolagets gigantiska sortiment.
Men först några champagnetips
Servera inte champagnen för kall, den smakar mindre då. Upp till 10-12 grader är perfekt. Kylskåpet håller normalt runt 8 grader.
Häll inte upp för mycket i glasen. Påståendet kan diskuteras såklart, men undertecknad väljer hellre lite framför till bredden fyllda glas för att låta vinet lufta och öppna upp. En av champagnerna nedan kan ni utan problem dekantera, gör så om ni vill fylla glasen till 2/3 delar eller mer. Men mer än så blir lätt finesslöst och då genast ett vin-no-no. För hela grejen med att dofta, sniffa, tänka, uppleva som att känna kittel i näsan blir omöjligt då säkerhetsavståndet inte kan överskridas för att risken ökar att man faktiskt stoppar näsan i vinet. Underskatta inte följderna med andra ord.
Gör inte en champagnecocktail som heter Black Velvet minuterna innan tolvslaget. Varför, för att öl också skummar! (been there, done that och jag lovar, aldrig mer)
Vaska eller fira en seger
Traditionen att spruta champagne på varandra vid segerceremonier uppstod i slutet av 1800-talet och symboliserar ett slags dop. Som ett led i sin strategi att marknadsföra drycken som exklusiv, sponsrade de finaste champagnetillverkarna prestigefyllda idrottsevenemang, bl a seglingstävlingar och polomästerskap. De dyra dropparna skänktes till segrarna som firade genom att spruta drycken på varandra (källa:världenshistoria.se).
Under senare år har en annan, men liknande form av markering spridit sig på nattklubbar och restauranger. Att vaska champagne innebär helt sonika att beställaren häller ut innehållet, helst inför en stor skara 'beundrare'. Vad man kan säga, att var och en gör med köpta ting som de vill men nog är det synd om goda bubblor...
Hur lång är ståltråden i grimman? Svar: 0,70 m
Hur många bubblor finns i en falska champagne? Svar: Vi har hört 1 miljon, 49 miljoner och nu senast, 1 miljon bubblor i varje glas om man utgår från 7 till 10 glas per flaska.
Bornyr är skum, ju tätare och finare, desto bättre champagne. Ahaaa..vilken fantastisk bornyr! - använd som inledningsfras vid mingel!
Slimmad plånbok
Palmer Blanc de Blancs 2008 (7553), 309 kr
Smakar bra mellan 8-10 grader då smaken är frisk av äpple, citrus och nougat och det gör sig bra när gästerna välkomnas. Betyg: 4+
<p>Medium</p>
Pol Roger Brut Réserve (7549), 389 kr
Harmonisk, finstämd smak av äpple, rostat bröd och citrus. Sötare touch gör upplevelsen mjukare utan att tappa udden av stilen. Ett val som går hem hos alla? Betyg: 4
Stor-stil
Bruno Paillard Blanc de Blancs 2004 (92505), 559 kr
Stor och närapå kraftfull smak. Mogna äpplen, plommon, nougat, kaffe och bröd samt en knivsudd ingefära. Lång eftersmak. Betyg: 5
Tips: denna champagne bör luftas!
Halvtorr champagne
Veuve Clicquot Gula Änkan (7421), 399 kr
Mogna gula äpplen, smak av mandel och rostat bröd. Rund, mjuk smak som passar fint till en krämig hummersoppa.
Eller till en laxrätt med asiatisk snits och där soya finns med bland ingredienserna.
Läs gärna om Mme Cliquot och champagnehistoria
Tips på snittar och småplock till champagne
'Champagne är gott när man kommer hem från morgonritten och är varm och törstig. Annars vet jag verkligen inte när man ska dricka det'Sagt av vingårdsägare i Bordeaux