Vit vecka med Fredagskocken & start till helgen

Jag har hört talas om att personer kan ha en vit vecka. Jag vet inte riktigt innebörden av detta men jag antar att det betyder att man håller sig till endast vita viner under hela veckan. Jag tycker att ni ska ta en vit helg med att pröva helgens meny tillsammans med goda torra vita viner. Kan utlova att det blir en smakfull helg.

Jordärtskocksoppa med råg- och baconsmulor

½ gul lök 200 g jordärtskocka 1 dl torrt vitt vin 1 dl kycklingbuljong 2 dl grädde 2 dl mjölk olivolja och salt 1 pkt bacon (140 g) 1 skiva mörkt rågbröd eller pumpernickel 1 msk finstrimlad bladpersilja Skala och skär lök och jordärtskocka i mindre bitar. Fräs dem i en kastrull tillsammans med olivolja. Häll på vin, buljong och koka i 5 minuter. Tillsätt grädde, mjölk och koka i ytterligare 5 minuter. Mixa soppan slät i en blender eller matberedare och smaka av med salt. Finhacka baconet och smula rågbrödet. Värm en stekpanna till medeltemperatur och lägg ner bacon och smulorna. Stek i 5-10 minuter under ständig omrörning tills baconet och smulorna är knapriga. Lägg då upp det på en tallrik med ett dubbelvikt hushållspapper under så att de får rinna av några minuter före servering. Koka upp soppan före servering och mixa den gärna skummig med en mixerstav innan du häller upp den i 4 djupa tallrikar. Strö över smulorna och persiljan.

Panerad stekt spätta med ugnsbakad schalottenlök och anjovissmör

600 g spättafilé 2 ägg 1 dl mjöl 2 dl ströbröd salt, olivolja och smör anjovissmör 100 g rumstempererat smör 50 g anjovis ½ rödlök 6 bananschalottenlökar flingsalt och olivolja Till servering 600 g kokt potatis Finhacka anjovis och lök och vispa ihop tillsammans med smöret. Värm ugnen till 225 C. Dela lökarna på längden (med skal och allt) och vänd lökarna i olivolja och flingsalt. Lägg dom i en ugnsfast form med snittytan nedåt och ugnsbaka ca 15 minuter tills dom är helt genomjuka. Lättvispa ägget i en bunke och placera mjölet och ströbrödet på varsin tallrik. Salta fiskfiléerna och vänd dom först i mjölet, sedan i ägget och till sist i ströbrödet. Värm en stekpanna till medelhög temperatur och stek sedan spättan i rikligt med olivolja och smör, ca 2 minuter på varje sida tills du har en lätt brynt och knaprig yta. Servera de nystekta spättorna med anjovissmöret, de bakade lökarna och kokt potatis. Njut av helgen, Lycka till, Mattias Larsson, Fredagskocken Modern Gastronomi

Recept andra gillar