Mello 2015 – dags för mingel med vin och tilltugg

Favoritmarkera

Ladda upp inför Mello på lördag med smarriga tilltugg och goda drycker. Rött vin, vitt eller kanske en drink, du bestämmer och sätter poängen.

Gillar du Melodifestivalen, eller Mello som det kallas nu? Du är inte ensam om det, drygt tre miljoner såg den första deltävlingen. Så samla de musikintresserade vännerna och bjud på mellomingel.

Rött vin

Montepulciano d’Abruzzo (2337), Umani Ronchi, Montepulciano d’Abruzzo Italien, 61 kr
Bärig och mjuk, lite örtig smak. Lättsjunget, jag menar lättdrucket. Passar till lite av varje och är mycket prisvärt.

Château Prat-Majou-Gay Vieilles Vignes 2013 (5318) Beställningssortimentet, Minervois, Frankrike, 51 kr
En kursledare på Munskänkarna som jag mötte en gång utnämnde detta vin till Systembolagets mest prisvärda. Då kostade det några kronor mer än idag! Druvorna är carignan, syrah och mourvedre. Medelfylligt med fin frukt. Örtigt och kryddigt med toner av svarta vinbär. Dekantera och det blir ännu bättre. Fynd för sitt pris. Bjud hela doakören.

Ser Lapo Riserva 2010 (nr 2208), Chianti Classico, Toscana, Italien, 90 kr
Fylligare vin med kryddig smak och fatkaraktär. Mulliga toner av mörka körsbär och choklad. Lite mer brösttoner än de två ovanstående och passar den som vill ha ett kraftigare vin.

Snacks till rött vin

Korv i smördeg
500 g prinskorv
1 rulle smördeg
soltorkade tomater
1 påse riven tacoost
1 ägg

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Stek korvarna en kort stund och låt svalna. Rulla ut smördegen och skär till bitar som du kan rulla in korven i. Lägg lite ost och en bit tomat på varje degbit, lägg på korven och rulla ihop. Lägg dem på bakplåtspapper i en långpanna och pensla med ägg. Stek i ugn i cirka 10 minuter tills de är gyllengula.

Potatis- och lökrutor – ca 30 stycken
2 gula lökar, skalade och skivade
800 g potatis, skalad och tunt skivad
3 dl riven ost
5 ägg
3 dl vispgrädde
smör
salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Fräs löken i smör. Vispa ihop ägg och grädde, salt och peppar. Lägg bakplåtspapper i en långpanna. Varva potatis, lök, ost och gräddblandning. Grädda i cirka 40 minuter eller tills potatisen är mjuk.

Låt svalna och skär i rutor. Garnera med lite pesto eller tapenade och kanske en bit prosciutto.

Vitt vin

La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon 2013 (2882), Frankrike sydväst, Frankrike, 87 kr
Fruktig och frisk med aromatisk smak av päron, krusbär och citrus. Passar till lite av varje utan att för den skull vara anonymt. Bra år från år, precis som Mello!

Domaene Gobelsburg Grüner Veltliner 2013 (2775), Kamptal, Österrike, 101 kr
Grüner Veltliner är väldigt gott. Fungerar utmärkt som en fräsch inledning på mellokvällen. Fruktig doft med riktigt fina toner(!) av äpple, mineral och vitpeppar. Torrt, fruktigt och friskt med inslag av päron, citrus och vitpeppar.

Petit Albet Brut (77373) Beställningssortimentet, ekologiskt, Cava, Spanien, 107 kr
En bubblare på listan!!! Och grön dessutom. Ja, den här cavan är alltså ekologisk. Lättsam, frisk och fräsch samt mindre unken än vad jag upplever att många cavor kan vara. Albet i Noya var den första producenten att göra ekologiskt vin i Spanien.

Snacks till vitt vin

Rågrullar med laxröra
20 stycken finn crisp
100 g philadelphiaost
100 g kallrökt lax
½ gurka, skalad
1 stor avokado
finhackad gräslök

Finn-crisp-rullar

Gör så här:
Doppa finn crispen i en skål kallt vatten. Ta upp och lägg på en skärbräda under handduk. Efter ungefär en kvart är de mjuka.

Skär lax och avokado i små bitar. Dela gurkan och ta bort kärnhuset. Hacka i små bitar. Blanda allt och bred röran på kexen. Rulla ihop och lägg på ett fat med skarven nedåt. Ställ i kylen minst en timme.

Tunnbrödsknäcke med västerbottensostkräm
4 stora mjuka tunnbröd
1 uppvispat ägg
1 tsk hel kummin
1 tsk flingsalt

2 dl ricottaost
2 dl dl riven västerbottensost
finklippt gräslök

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bröden med ägg, strö över kummin och flingsalt. Klipp varje bröd i 12 bitar. Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter tills de blivit hårda och fått lite färg. Låt svalna. Rör i ihop fyllningen, mixa den slät med stavmixer om du vill. Precis innan servering klickar du på lite fyllning på varje bit. Toppa med rökt lax om du vill ha ett matigare tilltugg.

 

BÄSTA TIPSEN! Här hittar du nya goda förslag på läckra tilltugg

 

DrinkdagsPisco-Sour-Gobernador

Pisco Sour
Miguel Torres Chile har producerat en Pisco som det i skrivande stund finns några flaskor kvar av i vinkällarbutikerna: El Cobernador (10120), 299 kr. Andra sorter finns i beställningssortimentet. Pisco är sprit gjord på destillerat vin, i Chile oftast av muscatdruvan. Under 2013 producerades totalt 100 miljoner(!) liter pisco i Chile. Pisco Sour är en fräsch drink som passar före maten.

Blanda fyra delar Pisco, två delar färsk citronjuice eller limejuice och två delar sockerlag. Skaka med lite äggvita, först utan is och när det skummar tillsätt is och skaka lite till.

Snacks till drinken

Rostade salta mandlar
Sätt ugnen på 220 grader. Koka upp 2 dl vatten med 4 tsk salt. När saltet löst sig lägg i 200 g oskalad mandel och låt dem ligga en minut. Sila av vattnet och sprid mandlarna på en plåt. Rosta i 6-8 minuter i ugnen. Strö lite havssalt över om du vill ha ännu saltare smak.

Skål!

Lämna ett svar