Laddar annons
16 Feb, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Masi Campofiorin 2011 | Måndagsmatchen

Masi Campofiorin 2011 är ett härligt matvin med stuns i känsla och smak. Ställ till med fest på sportlovet och laga en stor gryta med fläskkött med smak av mejram. 

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

Vinet passar bra att servera ur den trevliga magnumbuteljen på en sportlovsfest för många gäster. Det passar utmärkt till lamm, svampragu, fläskragu eller liknande mustig och smakrik mat.

RECEPT | Fläskgryta med polenta – 4 portioner

1 kg fläskkarré, skuren i kuber
150 g finhackad pancetta eller bacon
1 gul lök, finhackad
3 morötter, skalade och finhackad
1 selleristjälk, finhackad
1 msk mejram eller en näve färsk mejram, grovt hackad
3 dl vitt torrt vin
2 dl grönsaksbuljong
1 burk hela tomater, grovt hackade
salt och svartpeppar

 

Gör så här:
Bryn baconet tills det fått färg men inte blivit knaprigt, i en gryta. Lägg i lök, morötter, selleri och mejram. Bryn grönsakerna i några minuter. Lägg i köttet, lite i taget, och bryn tills det fått färg. Häll i vinet och låt puttra en stund tills vinet kokat bort.
Häll över tomaterna och buljongen. Salta och peppra.

Låt sedan grytan puttra i cirka två timmar. Tillsätt eventuellt vatten om det blir för torrt. Servera med en krämig polenta och mycket riven parmesan.

Vinförslag till maten

Masi Campofiorin 2011 (5123), Veneto, Italien, 224 kr för magnumbutelj.

Vinet görs på den i Veneto typiska druvblandningen corvinia, rondinella och molinara. Det görs enligt Masis dubbeljäsningsmetod. Jäst vin från färska druvor jäser en andra gång med 25 procent halvtorkade druvor i en temperatur av cirka 20 grader under 15 dagar. Det är en ripasso även om det inte står på etiketten. Vinet finns även på hel- och halvflaska.

Vinbankens recension:
Medelfylligt, strävt vin med kärnig frisk smak av körsbär, tydliga drag av örter som salvia med inslag av kryddor och vanilj.
Betyg: 3+, extra stilpoäng för magnumbutelj

Vinöst vetande

Amarone och ripasso är vintyper tillverkade enligt appassimentometoden. Den innebär att efter en vanlig skörd så läggs druvorna på tork i cirka 100 dagar. Appassimento är alltså själva torkningsprocessen och den gör man för att smaken ska bli mer koncentrerad i druvorna.

Amarone görs på enbart krossade torkade druvor medan ripasson vanligtvis görs på resterna från amaroneproduktionen som jäser en andra gång med ett ”vanligt” valpolicellavin.