Laddar annons
5 Feb, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Grattis Thomas Sjögren – Årets Kock 2015

Vinbanken gratulerar Årets Kock 2015 som blev Thomas Sjögren. Spendrups är en av huvudsponsorerna till denna tävling och Thomas kan se fram emot en utbildningsresa senare i år tillsammans med bland annat Anna Spendrup från Spring Wine & Spirits.

För 32:a gången har Årets Kock och Svensk Mästare i professionell matlagning korats och därmed erhållit Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj i Guld. Tävlingen gick av stapeln på Gothia Tower i Göteborg.

Årets tävlande var, förutom vinnaren Thomas Sjögren som arbetar på Swedish Taste i Göteborg, Daniel Müllern, Ystad Saltsjöbad, Ystad, David Lundqvist, Operakällaren, Stockholm, Anders Karlsson, The Absolut Company, Stockholm, Markus Westh, Lilla Ego, Stockholm, Saori Ichihara, Shibumi, Stockholm, Emma Erlandsson, Oaxen Krog & Slip, Stockholm och Daniel Engellau, Aveqia, Stockholm.

Under fem timmar har de idag, den 5 februari, lagat en varmrätt med svenskt gårdslamm och fem smårätter på fisk och skaldjur från Västkusten.

Varför är Spendrups huvudsponsor av Årets Kock?

– Syftet med Årets Kock är att möta likasinnade med samma passion för hantverket, råvaran och lusten att skapa goda smakupplevelser. Vi byter erfarenheter och inspireras av varandra, för vad är en måltid utan dess dryck och tvärtom, säger Anna Spendrup.

Anna Spendrup med Filip Fastén, Årets Kock 2014.

Berätta lite om den resa som Årets Kock får göra.

– Varje år delar vi ut ett stipendium på en utbildningsresa i vinets värld någonstans i Europa. Stipendiet omfattar vinutbildning, vingårdsbesök och workshops. Vi besöker och äter på inspirerande restauranger som är typiska för regionen eller på något sätt är ett föredöme inom mat och dryck.

– Kockarnas kunskapsnivå om mat och dryck i kombination är mycket varierande, därför är det väldigt inspirerande att få lyfta detta under några dagar tillsammans med dem, avslutar Anna Spendrup.

Filip Fastén på utbildningsresa 2014 tillsammans med Årets Sommellier Béatrice Becher.

Foton från resan: Patrick Clinton

Foto på vinnaren: Magnus Skoglöf