Laddar annons
23 Feb, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Dillkött | Klassisk mat med dryckestips

Laga klassisk mat med Vinbanken. Idag väljer vi dillkött och till det dricker vi veteöl, ljus lager eller fruktigt vitt vin.

Dillkött är ingen svår rätt att laga. Det är helt enkelt kokt kött med en vansinnigt god sås. Blandningen av syra, sötma och sälta plus den härliga smaken av dill gör det här till en ”måste-prova-klassiker”.

Dillkött

Till kokning av köttet:
1 morot, skalad och skuren i stora bitar
1 kg kalv- eller lamm (eller kanske t o m älg), bog eller rygg, helst med med ben
3 tsk salt
8 vitpepparkorn
6 kryddpepparkorn
3 dillstjälkar
1 halv purjolök
4 lagerblad

Sås:
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl + lite vatten
3-4 dl buljong fr köttet
1-2 msk ättiksprit (12%)
2-3 msk socker
2 dl hackad dill
salt och vitpeppar

Till servering:
Kokt potatis och morötter

Gör så här:
Om du vill kan du koka köttet ena dagen och såsen nästa. Koka upp vatten i en stor gryta. Lägg i kött, salt, peppar, kryddor, dillstjälkar, morot och purjo. Låt det koka upp igen och skumma av. Sänk sedan värmen och sjud köttet i cirka 2 timmar.

Ta ur köttet och låt det svalna. Skär det sedan i mindre bitar.

Sila buljongen. Koka upp mjölk och grädde i en rymlig gryta. Tillsätt 3-4 dl kalvbuljong och sänk värmen. Vispa mjölet med lite kallt vatten och rör ner det i grytan till önskad konsistens. Tillsätt ättiksprit, socker och dill. Smaka av med salt och vitpeppar. Lägg ner köttet. Rör om och låt allt bli varmt.

Servera med kokt potatis och kokta morötter.

Dryckesförslag till dillkött

Wisby Weisse (1459) 5,2 %, Sverige, 27,00 kr för 500 ml
Ett veteöl med fruktig smak och måttlig beska passar fint till dillköttet. Ölen har kvar sin jästfällning och har en lite brödig eller jästig ton med inslag av citrus och aprikos.

Nya Carnegiebryggeriet Kellerbier (30111) 5,9 %, Sverige, 20,30 kr för 33 ml
Detta relativt nyöppnade bryggeri ligger i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Detta är en av deras första flaggskeppsöl. En ofiltrerad lager som passar till det mesta. Fruktig och lite brödig smak med toner av citrus.

Dr L Riesling 2014 (7218) Mosel, Tyskland, 83 kr
Du som inte väljer öl till dillköttet bör ta ett fruktigt vitt och inte rött som blir för kraftigt till den finstämda dillsåsen. Denna riesling från doktor Ernst Loosen är ett säkert kort till bra pris. Smaken är druvtypisk med liten fruktsötma och inslag av citrus och päron.

Här finns recension av öl som släpptes i februari om du vill ha andra förslag.

Skål!