Läckra tilltugg till champagne

Favoritmarkera

Häll upp ett glas champagne och servera läckra tilltugg. Njut! Det behöver inte vara svårare än så att sätta guldkant på tillvaron.

Tilltugg till champagne

Det tröttnar man aldrig på, eller hur? Ett glas kall champagne eller annat bubbel och goda tilltugg till. Här kommer några lättfixade och smakrika aptitretare.

Laxrillette på rostad baguette

Mosa 200 g varmrökt lax med 2 msk crème fraiche, 2 msk majonnäs, 1 tsk fransk senap, 1 gnutta salt och lite svartpeppar. Rör tills det blir lite fluffigt. Lägg röran på tunna skivor av baguette som du rostat i ugnen. Variera röran med finhackad gräslök, chiliflakes och lime.

Knäcke med parmesansmör

Det enkla är det goda – och att det är lätt att fixa gör ju ingenting. Mixa 100 g rumsvarmt smör med 1 gnutta havssalt, 1 gnutta paprikapulver och 1 dl riven parmesan. Satsen går att dubbla och spara i kylskåpet. Serveras rumsvarmt till ett gott knäcke eller bröd. Ska det vara lite tjusigare så bred på smöret på knäckebit och dekorera med hackad gräslök och röd romklick.

Gratinerade champinjoner

Rensa 20-25 champinjoner. Ta bort foten och lägg hattarna med hålet upp i en ugnsfast form. Mixa 100 g rumsvarmt smör, 2 dl riven parmesan, 1 dl ströbröd, 1 finhackad vitlöksklyfta, 3 msk finhackad färsk timjan och 1 gnutta salt. Dutta blandningen på champinjonerna och gratinera i 225 grader i 10 minuter.

Resten av svampen finhackar du och använder i en sås. Blir det “fyllning” över kan du spara den. Bre den på bitar av toast och gratinera i ugn med en tjock bit brie på toppen. Dekorera med färsk timjan.

 

tilltugg-till-champagne

 

 

Kumminrostade potatishalvor med rökt lax

Dela så många potatisar du behöver på längden. Droppa över olivolja, kumminfrön och flingsalt. Grilla i 225 grader i ugn, cirka 20-30 minuter tills färgen är gyllene. Ta ut och låt svalna. Lägg på 1 klick crème fraiche och 1 liten bit rökt lax på varje potatis. Ta några tag över med svartpepparkvarnen.

Kaviarrulle av smördeg

Kavla ut 2 smördegsplattor och bred ut kaviar på tub ganska tunt över hela plattan. Strö sedan över valfri riven ost, rostad lök och finhackad dill. Rulla ihop från långsidan och skär i skivor. Lägg skivorna på bakplåtspapper på en plåt, strö eventuellt lite mer riven ost på och gratinera i ugn, 200 grader, i cirka tio minuter. Ta ut och låt svalna något. Servera dem gärna ljumma.

Fler goda tilltugg till champagne

Här finns tidigare inlägg med tilltugg för den som vill ha fler förslag.

Här är de bästa champagnerna 2017

Och de bästa, goda bubblarna i BS, champagne, cava och mousserande 2017

Kommentera