Påskmat – hela menyn med vinförslag till påskfesten

Då går vi in i påskveckan. En härlig mathelg och ett bra tillfälle att samla släkt och vänner till påskfest. Här får du en festlig meny med vintips till. Påskmat kan egentligen vara i stort sätt samma som julmat. En påskbuffé är underbar med ett överflöd av sill, lax och äggrätter. En av helgdagarna satsar jag istället på en festlig meny med sparris, lamm och en oerhört god hemgjord italiensk glass med citrustoner.

Påskbubbel

Festen inleds med festligt rosa bubbel till bra pris som dessutom är ekologiskt. Estelado Rosé Sparkling Wine (7475), Chile, 87 kr Friskt och relativt smakrikt av röda bär, grape och kex. Vinet är gjort på druvan paìs och den andra jäsningen har skett på flaska enligt champagnemetoden. Det finns en lycklig historia bakom det här vinet. Läs mer om den här.

Grön parmesangratinerad sparris med kokt ägg – 4 portioner

4 ägg 2 knippen grön sparris 1 dl nyriven parmesan en kycklingbuljongtärning olivolja 1 msk färsk citronsaft salt och peppar Gör så här: Sätt ugnen på 250 grader. Bryt av sparrisstjälkarna några centimeter från änden, det brukar ge sig naturligt. Spara den avbrutna delen. Stek dessa i olivolja några minuter och koka dem sedan knappt tio minuter. Mixa med lite olivolja, några droppar färsk citronsaft, salt och peppar. Koka äggen i cirka fem minuter så att de är lite mer än löskokta. Lägg i kallt vatten. Vill du servera dem varma till sparrisen kan du lägga dem skalade i uppkokat vatten, som du tagit av från värmen, i cirka en minut. Koka sparrisen i kycklingbuljong i cirka åtta minuter. Lägg dem sedan på en ugnsplåt och strö parmesan över. Grilla i ugn i en minut tills osten precis smält, den ska inte bli bränd. Arrangera sparrisen på en tallrik. Klicka den gröna såsen runt om. Dela ägget.

Vintips: Sauvignon blanc från Loire eller Nya Zeeland

Pouilly Fumé 2013 (5284), Loire, Frankrike, 139 kr Härligt aromatisk smak, mycket frisk med druvtypiska toner av krusbär, nässlor, citrus och en fin mineralitet. Vicar's Choice Sauvignon Blanc 2014 (12000), Marlborough, Nya Zeeland, 89 kr Aromatiskt och friskt. Även detta vin är druvtypiskt. Det drar möjligen lite mer åt det tropiska hållet med inslag av krusbär, nässlor och passionsfrukt.

Lammstek fylld med vitlök, färsk rosmarin och citronzest  – 4 portioner

1 lammstek på 1-2 kilo utan ben 3 vitlöksklyftor, pressade färsk rosmarin, en halv kruka, hackad zest från en ekologisk citron 100 g smör 1 dl vatten 2 msk viltfond salt och svartpeppar ca 1 kg små delikatesspotatisar Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Mosa ihop vitlök, rosmarin, zest, lite salt och smör. Tryck in röran så långt du kan på olika ställen i lammstekens håligheter. Lägg steken i en ugnssäker form. Ringla olivolja över, salta och peppra. Blanda fonden med vattnet och häll över. Sätt i en ugnstermometer. Skölj potatisen och fördela den runt om. Rör om då och i potatisen. Ta ut vid 60 grader om du vill ha steken rosa, vänta till 65 grader för en mera genomstekt lammstek. Servera med gröna bönor eller annan färgglad grönsak.

Vintips: Chianti Classico eller Rioja

Fonterutoli 2012 (32229), Chinati Classico, Toscana, italien, 149 kr Härliga, kryddiga noter och smak av mörk frukt, mörka körsbär, choklad, kaffe och fat. Sitter som en smäck till en fyllig lammrätt. Baron de Ley Reserva 2010 (2525), Rioja, Spanien, 109 kr Kryddig och fyllig med tydliga fattoner, katrinplommon, mörk frukt, vanilj och en smula dill. Passar suveränt till kryddigt lamm.

Påskdessert – citronsemifreddo 4-6 portioner

1 dl + 1/2 dl strösocker 3 dl vispgrädde 1 tsk vaniljsocker 3 äggulor 3 äggvitor 1 ekologisk citron, skal och saft 1 dl lemon curd 100 g philadelphiaost Gör så här: Rör ihop osten med vaniljsocker och 1 dl strösocker. Vispa ner äggulorna i smeten. Vispa grädden i en separat skål. Rör ner den i smeten med en sked. Vispa sedan äggvitorna till hårt skum. Efter en stund tillsätts 1/2 dl strösocker. Vispa tills det är en fluffig marängsmet. Rör försiktigt ner marängen i smeten. Skölj citronen, riv skalet och pressa ut 2 msk citronsaft. Blanda citronskal och -saft med lemon curden. Varva sedan smeten med citronsås i en form som tål frysen. Ställ in i frysen minst fem timmar. Ta fram cirka 15 minuter innan servering. Sött vin med hembakt mandelskorpa är ett enkelt alternativ efter maten. Kolla här!

Vintips: Söt riesling

Casillero del Diablo Late Harvest Sauvignon Blanc 2012 (2735), Maule, Chile, 79 kr för 375 ml Mest sauvignon blanc, men även riesling lite gewurztraminer. Söt och fruktig smak av aprikos och ananas som möter den fruktiga och friska smaken i glassen. Dr Loosen Riesling Beerenauslese 2011 (5364), Mosel, Tyskland, 115 kr för 187 ml Vansinnigt söt liten flaska. Söt smak av aprikos, päron och honung med friska citrusnoter som kommer att passa desserten.

Skål och glad påsk!

Recept andra gillar