vinkoplistan-vinbanken

Vinköplistan # 16 | Det är Crozes-Hermitage jag vill ha

Favoritmarkera

Veckans vinköplista tipsar om två härliga vitviner från Sydafrika respektive Frankrike, ett enklare rött a la husvin, en rosé som två ruggigt bra röda.

För det lilla hushållet är det glädjande att hitta toppvin i liten butelj. Fick jag råda vill jag dock rekommendera helflaskan och att ni försluter andra hälften av vinet i en liten butelj. Gärna en liten flaska med skruvkapsyl. Det brukar bli billigare och oftast, smakmässigt bättre.

Alright. Vin till helgen för 165 kronor kanske inte är den vanliga prisnivån för många som handlar sitt vin på bolaget. Men detta är ändå ett vin som är väl värt att prova. Jag tänker på röda vinet Crozes-Hermitage 2011 från producenten E Guigal. För alla som behöver en anledning till att säg, ’spänna egna vin- budgetramen’ är det bästa argumentet: vad kostar ett glas vin på krogen? Har du svarat på den frågan är det förmodligen slutsnackat och du befinner dig redan vid  utgångskassan. Trevlig helg!

Vitt vin upp till 90 kr

Zonnebloem Sauvignon Blanc 2014 (2020), Zonnebloem Wines, Western Cape Sydafrika, 77 kr
Tydligt örtig, frisk och fräsch doft. Smaken är torr, medelfyllig, frisk av grön frukt med inslag av örter och en lätt touch av mineralkrisp. Fin längd. Strålande vin att servera till ånga gäster, till småplock med snittar av Skagen, citrus och dillkvist, till sallader och andra lätta rätter, varma som kalla.
Betyg: 3+

Vitt vin upp till 170 kr

Bourgogne Blanc Kimmeridgien 2013 (5521), J M Brocard, Bourgogne Frankrike, 99 kr
Torr, medelfyllig och mycket frisk smak av gröna äpplen, rökig mineral, touch av päron, örter och citrus.
Kombinera till blåmusselsoppa, sallader, skaldjur, grön sparris med citrus eller getost. Själv dricker jag mer än gärna Kimmeridgien som ett glas vitt vin, bara för att det är ’gott’!
Betyg: 4+

Rött vin upp till 90 kr

Lindemans Bin 40 Merlot 2014 (6376), Lindemans, South Eastern Australia, 79 kr
Lätt till medelfyllig smak av röd, mogen frukt med inslag av örter, viol och lakrits. Juste och enkelt, fruktsaftigt vin.
Serveras till vardagsmat som lasagne, kyckling, fredagsmys eller hårdostar.
Betyg: 3+

Rött vin upp till 170 kr

Crozes-Hermitage 2011 (2802), E Guigal, Côtes du Rhône, Crozes-Hermitage Frankrike, 165 kr
Medelfyllig, nyanserad körsbärsfruktig och kryddig smak med inslag av örter, fat, mogna björnbär, peppar, lätt violton och lagerblad. Tanninerna är fruktiga och vinet är elegant.
Ett festvin för en, jämförelsevis, spottstyver. Toppen till lammrätter av alla slag eller stekta köttet som marinerats eller kryddats med örter.
Betyg: 4+

Extraviner, en halvflaska rött finvin och en rosé

Brunello di Montalcino 2010 (12357), Col d’Orcia, Brunello di Montalcino Italien, 150 kr för 375 ml (1/2 flaska)
Nyanserad, utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, nötter, tranbär, choklad och örter.
Finvin, bäst och gärna till kötträtt men en ’äkta’ spagetti a la italienskt recept kan i sin enkelhet också vara en fullträff.
Betyg: 4+

Mulderbosch Rosé 2014 (6077), Mulderbosch Vineyards, Coastal Region Sydafrika, 79 kr
Torr, medelfyllig och bärig smak med inslag av svarta vinbär, granatäpple, hallon och blodapelsin (bitter touch). Gärna till mingel och som vin till en matig kycklingsallad där råvaror som ger sötma och bitterhet finns med på ett hörn. Vad sägs om ex mango och ruccola.
Betyg: 3+

#vinköplistan

På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.

 

 

Lämna ett svar