endive

Fredagsköket – grilltips med Jonas Borssén

Favoritmarkera

Grilla tillbehören och sätt fart på din huvudrätt. Njut av grillexperten och kocken Jonas Borsséns recept, en bonus är att vi kombinerat samman till en god vinkombination.

 

Artikeln publicerad: april/maj 2011

Grillad endiv med gorgonzola, honung och valnötter

4 portioner

Grillad endiv är också ett gott tillbehör till lax och anka. Välj blekgula endiver, de med grön ton har mer beska i smaken. Använd en öppen grill med kol eller en gasolgrill. Servera med ett glas Recioto eller Passito (sött vin) från Italien.

4 endiver
olivolja
200 g gorgonzola
4 msk flytande honung
4 msk hackade valnötter eller pekannötter
salt och nymald svartpeppar
finskuren gräslök till garnering

1. Koka upp saltat vatten i en rejäl kastrull. Lägg ner endiverna och låt dem koka under lock i cirka 3 minuter. Slå av vattnet och låt endiverna ånga av tills de svalnat.

2. Låt grillkol brinna ner till en askgrå glödbädd. Dela under tiden endiverna på längden och pensla dem med lite olivolja runt om. Krydda dem även med lite salt och svartpeppar. Kontrollera värmen som ska vara mycket stark. Grilla endiverna cirka 3 minuter på var sida över direkt glödvärme.

Servering: Lägg upp nygrillade endiver på tallrik och ringla på honung samt strö över valnötter. Avsluta med att lägga på gorgonzola.

Vill du ha fler tips från Jonas hittar du hans sida här, Borssen.se. Nya boken (2011) heter Grilla som proffsen, kostar cirka 179 kronor i handeln och har ISBN: 978-91-1-303272-6.

 

Vintips

 
Rawson’s Retreat 2013(1911), Australien, 52 kr
Jacob’s Creek 2013(16434), Australien, 69 kr
Château Bonnet 2014(4151), Entre Deux Mers Frankrike, 94 kr. Friskaste valet!
Tim Adams 2012(99314), Clare Valley Australien, 151 kr

Kommentera