Mat och vin med Fredagskocken Mattias
Det är så tacksamt och fantastiskt härligt att arbeta med grönsaker. De har så oändligt många olika färger, aromer, smaker och konsistenser, att man lätt kan variera och förgylla en måltid. Vissa grönsaker så som exempelvis zucchini är däremot inte speciellt spännande att smaka på naturell.
Zucchini kräver lite extra kärlek och omsorg innan den kommer till sin fulla rätt. I dagens gratinerade grönsaker får man ägna några minuters omtanke till varje grönsak innan vi blandar dem och gratinerar med ljuvlig buffelmozarella. Ge grönsakerna denna kärlek så ska ni få smaka något alldeles speciell…
Vitlöksbröd med varmrökt laxcreme samt sallad med schalottenlök och kapris
100 g cream cheese
150 g skinn- och benfri varmrökt lax
1 msk hackad dill
salt
1 schalottenlök
2 msk kapris
50 g blandade salladskott
2 tsk olivolja
1 tsk pressad citronjos
4 skivor ciabatta eller baguette
2 vitlöksklyftor
½ dl olivolja
Blanda cream cheese, lax och dill i en bunke och smaka av med salt.
Finhacka schalottenlök och blanda med kapris, salladskott, olivolja och citronjos, precis före servering.
Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Skala och dela vitlöksklyftorna i 4 bitar vardera. Fräs vitlöken i stekpannan tillsammans med olivoljan tills den är gyllenbrun. Lyft då ur vitlöken och stek bröden till fin färg.
Servera laxcremen på bröden och toppa med salladen.
Lammytterfilé med mozarellagratinerad varm sallad av zucchini, kronärtskocka, fänkål, bakade tomater och oliver
700 g lammytterfilé
salt, svartpeppar och olivolja
150 g coctailtomater
180 g zucchini
250 g fänkål
150 g kokta kronärtskockhjärtan
130 g urkärnade Calamata oliver
½ citron
2 klyftor vitlök, finhackade
2 msk strimlad basilika
2 tsk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
salt och strösocker
250 g buffelmozarella
Värm ugnen till 100ºC. Dela tomaterna och lägg dem på en ugnsplåt med snittytan uppåt. Ringla lite olja över tomaterna och strö på lite salt och socker. Ugnsbaka dem 1 timme.
Skiva zucchinin i ½ cm tjocka skivor och salta. Låt zucchinin stå i ca 15 minuter och stek dem sedan på hög temperatur i olivolja tills de fått ordentligt med färg. Marinera den stekta zucchinin med 2 msk olivolja, 1 msk basilika och 1 finhackad vitlöksklyfta.
Skär bort roten från fänkålen och skiva resten supertunt. Marinera den skivade fänkålen i 2 msk olivolja, 1 msk pressad citronjos.
Dela kronärtskockhjärtarna och marinera dem i 2 msk olivolja, 2 tsk vinäger, 1 msk basilika samt en finhackad vitlöksklyfta.
Värm ugnen på högsta grillvärme. Sila bort vätskan från fänkålen och lägg ner fänkålen i en ugnsfast form. Lägg ner resterande grönsaker och marinader samt oliver och skiva över buffelmozarellan. Gratinera ca 5-10 minuter till fin färg före servering.
Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta och peppra lammet och stek i olja ca 3 minuter på varje sida tills kärntemperaturen är 55ºC.
Trevlig helg,
Mattias Larsson, Fredagskocken och med utmärkta bloggen, Moderngastronomi
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att kommentera