vinkoplistan-vinbanken

Vinköplistan #40 | Söta vita viner för kombinationer ’made in heaven’

Favoritmarkera

Söta viner är något alldeles extra och tyvärr njuter många, med mig, sällan ett glas sött vin. En helflaska kan verka avskräckande mycket vin, framförallt när det är sött, men faktum är att när korrekt använd räcker helflaskan knappt. Ett mousserande och två röda middagsviner är också med i veckans #vinköplista.

I många länder, framförallt i södra Europa njuter man av ett glas sött vin innan maten. Som en starter. När serverat, möjligen svalt tempererad och till en bit lagrad hårdost som Gruyere eller Comté gör sig det söta vinet som pricken över i som fördrinks-kombo. Till pastejer av olika slag är de söta gyllengula vinerna, som alltid, en klassiker.

Till lagad mat, javisst men inte alltid och beroende på vin. Här i veckans lista passar exempelvis det söta grekiska vinet mindre bra till en varmrätt medan det franska vinet, som dessutom har hög syra, kan fungera utmärkt när matchen görs med sötsyrliga ingredienser. Det asiatiska köket fungerar, men här precis som i alla världens kök ska man studera receptet och laga maten under tiden som man smakar av. Gärna i kombination. Man ska aldrig underskatta kocken!

Efter maten är ostbricka återigen ett alternativ och nu kan den salta grönmögelosten passa, precis som att en annan typ av ost ger variation till hela måltiden. Skippa marmeladen är mitt förslag och välj hellre ett sött vin.  Som avslutning en dessert och här finns många, många möjligheter för ett sött vin. Enklast, tänk i färg mörk dessert möter mörkare vin och som alltid en mycket söt dessert kräver ett dito sött vin. Är desserten syrligare, exempelvis med färsk frukt, kan återigen vinet med god syra (som Moulin Touchais) passa utmärkt.

För en middag till 4 personer räcker knappast en helflaska sött vin till men skulle det vara så att vin är över skicka in flaskan i kylen, väl försluten eller helst, i en mindre flaska. Den håller sig utmärkt till kommande helg.

 

Vintips – vitt vin upp till 90 kr

Samos Vin Doux 2013 (4633), Union des Coopératives Samos, Samos, Grekland, 82 kr

Druvor: Muskat.
Gyllengult vin med rejält söt smak av torkade aprikoser, söta apelsiner och persikor med inslag av russin. Fin, balanserad, söt eftersmak.
+

Passar till

Till desserter med persikor eller aprikoser.Se förslag på recept här: Samous Vin Doux till glasstårta

 

Vintips – vitt vin upp till 170 kr

Veuve Ambal Crémant de Bourgogne (7911), Veuve Ambal, Frankrike, 119 kr

Druvor: 70% chardonnay, 15% pinot noir och 15% aligoté.
Mousserande vin från region Bourgogne, därav namnet Crémant de Bourgogne. Vinet är torrt, med smak av gula äpplen och mogen citron, äppelfrisk snits ger den fina fruktsyra och ett avslut med skönt gräddig profil.

Passar till

Som fördrink. Läs här om smått och gott, snittar till champagne

Vintips – rött vin upp till 90 kr

Côtes-du-Rhône Saint-Esprit 2013 (71832), Delas, Côtes-du-Rhône Frankrike, 91 kr

Druvor:
Örtig, lätt parfymerad doft. Vinet är medel/fylligt av mörk frukt som plommon, med inslag av örtkryddor, björnbär, fat och lakrits. Tanninerna är markerade varför vinet gör sig kalasbra till mat.

Passar till

Till pajer av olika slag, husman med kött eller fläskfilet.

 

Vintips – rött vin upp till 170 kr

Conero Riserva 2012(3025), Umani Ronchi, Marche Italien, 99 kr

Doftar av mörk frukt, lakrits och fat. Smaken är medel/fyllig, fruktig med strama, fruktiga tanniner, inslag av mogna svarta vinbär, körsbär, en nypa lakrits och kakao, smak av fat och kanske, lite rågummi. Otroligt läcker men kräver sällskap av mat, alternativt ett snyggt budgetvin för att spara/lagra.

Passar till

Helgens grillmiddag. Välj lammracks eller nötkött, servera med sallad som ni byggt upp med bondbönor för att passa familjens veganer.

Extravin, sött vitt vin med edge och framtid

Moulin Touchais 2001 (4196), Touchais,  Anjou-Saumur, Coteaux du Layon Frankrike, 229 kr

Druvor: Chenin blanc.
Vinet som visar, en del. druvsortens potential. Med tanke på vinets årgång som är 2001 och att producenten överhuvudtaget ens överväger att lansera sitt bästa vin, Moulin Touchais, när det uppnått en minimiålder av 10 år har detta vin många, många år kvar av sin livslängd. Moulin Touchais är ett vin att lägga undan till barnbarnen.
+

 

Den nu aktuella och yngsta årgången är 2001 vilken räknas in till de klassiska, svala åren och enligt Frederik Wilbrenninck, som är producenten ansikte utåt, har 2001 en aning mer botrytis än årgång 1999 (max 10% i -99an). Hur snabbt går inte åren men kuriosa vad gäller frågan om botrytis är att på 1980 och 90-talen diskuterades det livligt om eller huruvida det alls fanns botrytisangrepp på druvorna till Moulin Touchais. Frågan har fram till nutid varit tämligen obekräftad. Enligt bolagets beskrivning av 2001 finns smak av svamp. Jag håller inte alls med men däremot kan jag hitta lätta drag av skog i årgång 2000. Denna skogs, svamp-ton kommer (inte alltid) med en varmare årgång när den goda rötan, botrytis, kan få sällskap av gråröta.

Smak: Frisk, fruktig och söt smak av gul exotisk frukt, aprikos och persika, lätt nötiga drag, smak av nypon och kryddor. Frisk längd. Vinet är ungt idag och som sagt, kommer kunna sparas länge. Ju äldre vin desto mer av torkad frukt och därför kommer även matkombinationer förändras.

Idag kan jag servera 2001 till asiatiska rätter som innehåller sötma, men också mild hetta.

Läs gärna våra äldre artiklar om Moulin Touchais. Från 2011 – 10 årgångar Moulin Touchais, från 2010 M T – vin för dig med tålamod, från 2013 en text om inte ett vin som andra -M T.

 

Vinbankens vinköplista – veckans tips, för dig när du behöver inspiration, råd och förslag.
På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.

Lämna ett svar