Laddar annons
Krönika: Barolo har blivit det nya Amarone
17 Mar, 2024

Krönika: Barolo har blivit det nya Amarone

För 10 år sedan så fanns det en trend bland svenska konsumenter att dricka stora, tunga och fluffiga röda viner som skulle fylla gommen med så mycket smak som möjligt. Detta finns kvar men har mött konkurrens då konsumenter i vårt samhälle gått över till att köpa mer finstämda, lite svalare viner med större elegans och mindre fokus på ekfat. 

Med röda viner i fokus så är exempel på den gamla trenden Amaroneviner, Rioja Gran Reserva samt viner från Bordeaux. Framför allt en flaska Amarone som var en självklar ”gå bort gåva” om man var bortbjuden. På krogen fick man fick ofta höra att gästerna ville ha något som smakade mycket och hade en rejäl tyngd och syftade då på något som liknade Amarone i smak. Tyngd och mycket smak var det som spelade roll. 

Idag har dessa viner mött stor konkurrens när storspelaren Barolo tagit stadiga kliv in på svenska marknaden och slagit bort i alla fall ena benet för Amarone. Baroloviner med sin eleganta rödfruktighet, tuffa sandpapper-liknande tanniner och otroligt höga syra har blivit oerhört populära både på krogen och även på Systembolaget. Vinlistor och Systembolagets tillfälliga sortiment kryllar av Baroloviner numera då konsumenter tycks ha ersatt Amarone med Baroloviner. 

Skillnaden mellan Amarone och Barolo

Dessa två vinjättar från norra Italien är väldigt olika, men gemensamt står de båda för kvalitet och fyllighet. Även om båda vinerna kommer från den norra delen så är områdena för vinernas ursprung långt från varandra. Valpolicella ligger i Veneto-området och det är beläget i nordöstra Italien. Barolo ligger i Piemonte och det återfinns i nordvästra delarna av Italien. 

Amarone

En av många anledningar till att Barolo blivit så populärt i Sverige är matchningen med grillat kött, pasta eller risotto. De hårda tanninerna mildras upp med fett i maten. Amarone är desto svårare att matcha då det inte är ovanligt att vinerna har en liten restsötma och det försvårar matchning. Favoritmaten till som funkar är ost/charkbricka. 

Den moderna Barolon är det Amarone en gång var 

Både Amarone- och Baroloviner har tillverkats långt tillbaka i tiden. Även i dessa specifika vinstilar så finns det trender som kommer och går. Den traditionella stilen av Barolo tillverkades mestadels innan 80-talet då skalen fick ligga längre med druvmusten för att dra ut så mycket tanniner och färg som möjligt, man lagrade också vinet på gamla, stora ekfat under längre tid för att låta vinet mogna. I den moderna stilen som vi idag hittar mer och mer går skalmacerationen snabbare och ekfatslagringen sker på nya ekfat under kortare tid och ger viner som är större och fluffigare. Det finns dock en hel del producenter som fortfarande står fast vid den traditionella produktionen som för ett krig mot den nya moderna Barolon. 

Amarone genomförde en liknande trendresa när vinerna gick från att vara traditionella och utjästa till den stilen många förknippar vinerna med idag. Det vill säga nästan halvtorra och en profil som går mer åt desservinshållet mer än ett rött vin.  Den moderna Barolon är på väg mot den traditionella Amaronen. 

Finns mer att hämta i Piemonte

Nordvästra Italien med destination Piemonte gör ju självklart inte bara Barolo-vin utan är också känt för bland annat byn Langhe, kommunen Alba som både levererar riktigt bra viner men också vit tryffel och självklart Barbaresco-området som ligger granne med Barolo. Dessa är endast en bråkdel av vad Piemonte har att erbjuda för den som är mat-och dryckesintresserad. Som resmål har det blivit mer populärt och det är många som varit och druckit just Piemonte-viner på plats. Kanske är detta en bidragande orsak till det stigande intresset? 

Den gastronomiska utvecklingen

Det märks tydligt hur alla som gillar mat och vin ständigt utvecklas i ämnet och skapar större värde i en måltid. Det som förr var en pangmiddag med grillat kött (behövde verkligen inte vara svenskt kött) med en rumstempererad Amarone i lite för tjocka glas har verkligen blivit något annat med druvspecifika vinglas och sous-vide bakat kött. Många konsumenter bryr sig mer om både råvaran, glaset och porslinet. 

Det är inte enbart Baroloviner man ser en pågående trend med utan egentligen så har de lättare, ”juiciga” vinerna tagit över mer och mer. Viner på druvor som Pinot Noir, Gamay eller Garnacha som är läskande och sommarflörtiga verkar vara en mer tilltalande kategori av vin idag. Det ska bli spännande och se vad nästa mat & vintrend kommer att bli. 

Tips på tre Baroloviner

  • Masimo Rivetti, Barolo 2019
  • Giacomo Grimaldi, Barolo 2019
  • Barolo Albe, G.D. Vajra, 2019