Les Champauvins – det okända och prisvärda vinet från Rhonedalen
I hjärtat av Rhônedalen hittar vi en vingård som sticker ut. Den 34 hektar mark stora vingården ägs av familjen Jaume och har så gjort i drygt 40 års tid. Vinerna som produceras här hyllas år efter år av några av världens främsta experter. Vi har tagit oss ett snack med Christophe Jaume om hemligheten bakom vingården Les Champauvins.
Någon mil österut hittar du berömda viner under appellationerna Gigondas, Vacqueyras och Beaume de Venise. Bara tre meter söderut hittar du viner som görs under appellationen Châteauneuf-du-Pape. Man kan lugnt konstatera att den geografiska positionen för vingården Les Champauvins är speciell. Den är insprängd mellan det ena historiska vinområdet efter det andra i Rhonedalen. Vinerna som produceras från Les Champauvins går under den stora appellationen Cotes-du-Rhone, men likheterna till framförallt Châteauneuf-du-Pape är så pass stora att den världsberömda vinjournalisten Robert Parker valde att benämna dem som ”Baby Châteauneuf”. Men vad är då hemligheten bakom vingården Les Champauvins? Hur lyckas man år efter år imponera med sitt vin och kamma hem lovord, beröm och hyllningar från experterna?
– Vi älskar rena viner. Möjligheten vi har att skapa just rena viner genom druvorna grenache, syrah och mourvedre, är enorma. Vi får de där körsbärstonerna ihop med de torkade örterna och pepparn. Vi har dessutom helt ekologiska odlingar och på så sätt ser vi till att vi alltid får de bästa druvorna från naturen, säger Christophe Jaume som nu är med och driver familjehuset vidare.
Samma jordmån och druvsorter som hos grannen
Jordmånen i Les Champauvins är densamma som i de norra delarna av Châteauneuf-du-Pape, druvorna är de klassiska; grenache, syrah och mourvedre som så ofta används i den här delen av Frankrike. Och likheterna med grannarna är slående på många sätt och vis. Så sent som i januari, i samband med lanseringen av vinet Alain Jaume Les Champauvins Domaine Grand Veneur 2021, så skrev vår vinexpert Christian Stojkovic följande recension:
” Stor och varmt mogen doft med vildhallon, björnbär, blommor, läder, tobak och fat. Djup smak med mörka körsbär, silkigt len solmogen frukt med lavendel, lagerblad och kryddor. 2021 är inte århundradets årgång någonstans i Rhônedalen men Champauvins är trots en lite svårarare årgång återigen ett lysande vin, ett fynd och ett av veckans viner! Klassificeringen är Côtes-du-Rhône men den här vingården ligger ett par meter från norra delen av Châteauneuf- du-Pape och kvalitetsmässigt kan detta vin konkurrera med många av sina mer ädla grannar. Helst ska det grillas men spisen fungerar också: svampburgare eller hemmagjorda högrevsburgare. Drick 24-28.
Just viner från södra Rhonedalen, oavsett om det är Cotes-du-Rhone, Gigondas eller Châteauneuf- du-Pape, har under en längre tid varit enormt populära just i Sverige. Samtidigt har många andra viner från andra delar av landet skenat en hel del i pris. Enligt Christophe Jaume så beror populariteten kring Rhoneviner på att vinerna tilltalar en bred publik.
– Rhoneviner erbjuder fruktdrivna viner med en del kropp som tilltalar väldigt många i dag. Min mamma Odile kommer från Bourgogne, och jag pluggade oenologi där i tre års tid. Jag har nu de senaste 20 åren sagt att grenache är en ”smakkusin” till pinot noir då de båda har en förmåga att lyfta den röda frukten i vinerna. Grenache ger bara mer kropp i smaken medan pinot ger mer syrlighet och fräschör. Sen tror jag att priserna på viner från södra Rhonedalen är mer konkurrenskraftiga, vilket också spelar in i varför vinerna är så populära.
Les Champauvins lanserar ny årgång
Alain Jaume producerar en drös olika viner från södra Rhonedalen. I deras sortiment kan du hitta allt från Lirac till Gigondas och framförallt Chateaunuf-du-Pape. Dock är skillnaden i pris stor mellan de olika vinerna, och det är just för dess prisvärdhet som vinerna från vingården Les Champauvins hyllas. Nu står det dessutom klart att Alain Jaume Les Champauvins Domaine Grand Veneur 2022 kommer lanseras på den svenska marknaden inom kort. Den nya årgången kommer kosta 179 kronor och kommer finnas tillgänglig via beställningssortimentet.
Hur lyckas ni behålla ett så lågt pris på ett vin som jämförs med betydligt dyrare viner?
– Vi har varit verksamma i Rhonedalen sedan 1826 och i Les Champauvins har vi 34 hektar, vilket inte är lite. Dessutom är vi inte ute efter samma lagringspotential i Alain Jaume Les Champauvins Domaine Grand Veneur som vi är i till exempel våra Châteauneuf- du-Pape-viner. Vi skördar lite mer druvor och får på så sätt en mjukare struktur och gör vinet redo att drickas tidigare.
Många experter jämfört som sagt det här vinet med betydligt dyrare grannar, håller du med om att vinet påminner om era dyrare grannar?
– Jag är inte rätt person att svara på det, men jag måste erkänna att jag flera gånger haft blindprovningar med det här vinet och sedan jämfört det med andra viner från området med samma årgång på vinet. Jag har såklart inte jämfört med de exklusiva och väldigt dyra vinerna, då det är en helt annan stil, men när jag gjort blindprovningen så har Les Champauvins alltid presterat riktigt bra. Jag uppmanar verkligen alla att göra det med årgång 2022 av vinet. Testa det bredvid andra viner från området som kommer från samma årgång, så får ni se hur de skiljer sig åt.
Klimatet har lyfts fram av många andra vinmakare och producenter som det största hotet i Rhonedalen, vad tror du om framtiden generellt sett för hela regionen?
– Vi kan självklart se en utveckling och mycket varmare somrar, även om vi är vana vid torka sen flera årtionden tillbaka i södra Rhone. Sedan är vi mer förberedda för varma somrar än vad många andra är i andra regioner. Samtidigt vet man egentligen inte mycket om framtiden förutom om de närmaste åren. Alla har ett ansvar i den här frågan, avslutar Christophe Jaume.