vin-till-pumpa-paj

Vinköplistan #44 | Vin till pumpa x 4

Favoritmarkera

Veckans vinköplista har vinförslag som passar till pumpasallad med feta, pumpasalsa, pumpapaj och pumpasoppa. Det är dags för en helg med spök, bus eller godis och i orange nyans.

Vinbanken har valt att hoppa över de orangea-vinerna, d v s vin som görs enligt övertygelsen, naturvin. Jag tycker inte att det finns vettiga alternativ att föreslå i den gruppen just nu, tillgängliga på bolaget, även om jag gillar “naturvins-idén”.

Vin till pumpa är flera och beroende på vad ni lagar för mat. Här har vi listat fyra Halloweentips av populära pumparätter, med tips på vinförslag.

Vintips – vitt vin upp till 90 kr

Riesling Réserve 2014 (22257), Gustave Lorentz, Alsace Frankrike, 94 kr

Torr, lätt till medelfyllig druvig smak, med bra fräschör och smak av päron, honungsmelon och lime. Fin eftersmak.
Smaka av sallad tillsammans med vinet för bästa matchen. Är vinet för syrligt krävs möjligen en dutt balsamvinäger. Är vinet för sött (!), korrigera salladen med honung.
 +

Pumpasallad med feta| för färg på bordet och glad mage

4 PORT | TID 30 MIN + 30 MIN ATT MARINERA
Ingredienser: 1 kg pumpa
2 kanelstänger
1 kruka basilika, plockad
2 msk honung
200 g fetaost
olivolja

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°. Skala, kärna ur och skär pumpan i mindre bitar. Rosta i ugnen med lite olja och salt ca 20 min.
2. Vänd ned kanel, honung och fetaost. Låt dra i 30 min.
3. Vid servering, smaka av med salt och peppar och vänd i basilikabladen.

Vintips – vitt vin upp till 170 kr

Godeval Cepas Vellas 2014 (6700), Valdeorras Spanien, 119 kr

Druvor: Godeval
Mycket läcker, balanserad torr, medelfyllig smak av melon och gula äpplen. Bra längd och utan tvekan ett vin med god smak och personlig stil.

Pumpasalsa för Halloween

8 PORT | TID 40 MIN
Ingredienser
1 purjolök
1 msk olja
400 g pumpa
1 röd eller grön chili
3 tomater
2 dl vatten
2 msk Brun Farin
1 msk vinäger
saft av 1 saft
1 tsk salt

Gör så här:
1. Skölj, ansa och strimla purjolöken. Fräs löken i oljan i en kastrull.
2. Skala, kärna ur och hacka pumpan. Skölj, kärna ur och hacka chilin. Skölj och tärna tomaterna. Lägg pumpa, chili och tomater i kastrullen.
3. Häll över vatten och tillsätt brun farin, vinäger, citronsaft och salt. Låt puttra ca 20 min. Låt chutneyn kallna och servera den till revbensspjällen.

Vintips – rosévin upp till 90 kr

Mulderbosch Rosé 2015 (6077), Mulderbosch Vineyards, Sydafrika, 82 kr

Druvor: Cabernet sauvignon.
Torr, medelfyllig och frisk smak av bär som svarta vinbär, smak av granatäpple, hallon och blodapelsin. Härlig, ny årgång. Vinet finns även i magnumbutelj, vilket såklart är trevligt till fest!
 +

Pumpapaj | Halloween-klassisker med nordindiskt sting

Ingredienser
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten
600 g pumpa
1 lök
2 msk smör
½ msk garam masala
3 ägg
1½ dl mjölk

4 PORT | TID 35 MIN
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°. Mixa mjöl och vatten till en slät deg.
2. Skala, kärna ur och riv pumpan. Skala och hacka därefter löken. Fräs allt i lite smör samt smaksätt med garam masala.
3. Tryck ut degen i smörade formar, lägg på pumpa- och lökfräs.
4. Vispa ägg och mjölk. Tillsätt salt och peppar. Häll i formarna och grädda i ca 20 min.

Vintips – rött vin upp till 170 kr

Allesverloren Shiraz 2013 (29002), Sydafrika, 99 kr

Druvor: Shiraz
Medel/fylligt vin med mörkfruktig smak och inslag av fat, björnbär, hallon, tobak och choklad. Lätt rökighet.
Ge akt på soppans syrliga smak (ej för påtaglig) och se till att smaken är mustig – då gifter sig vin och soppa perfekt. Rostade pumpafrön möter vinets rökton.

Pumpasoppa |

TILL 4 PORT | TID 30 MIN
Ingredienser
1 kg butternutpumpa (fungerar även med vanlig pumpa), urkärnad, skalad, skuren i bitar
3 msk smör
6 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
2 msk kycklingfond
2 dl matlagningsgrädde
½ citron, saften

Gör så här:
1. Fräs pumpan mjuk i smör i en kastrull.
2. Tillsätt lök och vitlök och fräs ett par minuter. Tillsätt vin, vatten och fond och koka ca 5 minuter. Tillsätt grädde och koka ytterligare ca 15 minuter.
3. Mixa soppan slät och smaka av med citronsaft, salt och peppar. Servera med parmesansticks.

Vinbankens vinköplista – veckans tips, för dig när du behöver inspiration, råd och förslag.
På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.

Kommentera