Snabb och enkel morotssoppa som kryddats med ingefära och vitlök smakar alltid gott.
Vin till morotssoppa med ingefära. Hettan och ingefäran i maten styr vinvalet i riktning, vitt vin. Alsace är ett distrikt som lockar med sina täta, smakrika viner där en liten förnimmelse av sötma kan skönjas ibland. Men här och nu vill jag prova nytt - sagt och gjort: vitt spanskt vin är på förslag - och vi kan lova, gör er redo för en klockren kombo!
RECEPT | Morotssoppa med ingefära och vitlök
4 portioner
6-8 stora morötter (800 g)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
2 msk riven färsk ingefära
1 tärning grönsaksbuljong
1 liter vatten
2 dl creme fraiche
2 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm nymald vitpepparTillbehör
150 g räkor med skal
Gör så här
1) Skala morötter, lök och vitlök. Skär i små bitar.
2) Häll oljan i en kastrull och fräs grönsakerna utan att de får färg, ca 3 min
3) Tillsätt ingefära och smulad buljongtärning, låt fräsa med i 1 min
4) Häll på vatten och låt soppan sjuda på svag värme med lock, ca 10 min tills morotsbitarna är genomkokta.
5) Tillsätt creme fraiche, mjölk, salt och peppar. Kör soppan i en matberedare. Häll tillbaka soppan i grytan och späd (ev) med vatten till lagom konsistens.
6) Servera soppan varm med några skalade räkor.
Inspiration: Recept och bild, Allt om Mat och Vin, 2000.
Vin till morotssoppa med ingefära och vitlök
1. Raig de Raim 2020 (96028)
Celler Pinol, Terra Alta Spanien, 109 kr
Druvor: Garnaxta Blanca
Torr, medelfyllig. Fruktig, tydlig och distinkt med en lätt blommighet, smak av örter, liten beska, drag av grape, mogna gula frukter uppstramad av en liten mineral/kryddig twist. Bra längd.
Omdöme: Supertrevlig, personlig.
Betyg: 4+
Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.