Laddar annons
23 Oct, 2015

Vinköplistan #43 | grekiska viner

Denna vecka vill jag tipsa om viner som finns i beställningssortimentet och vars ursprung är Grekland. Ett land vars viner är väl värda uppmärksamhet!

Varför - för att det är trist att bara två (båda bra!) grekiska viner finns i det vanliga utbudet. Medan de som finns i beställningssortimentet är riktigt bra, roliga och skönt avskalade vinupplevelser där många är fria från lull-lull som sötma, vanilj, choklad och kaffe-make-up.

Nu vet jag att denna veckolista inte är som den brukar vara och vill ni ha andra & fler vintips surfar du lätt in på Röttorps Bästa-listan. Trevlig helg!

Vintips – vitt vin upp till 90 kr

Samos Vin Doux 2013 (4633), Union des Coopératives Samos, 82 kr. Ordinarie sortiment.

Druvor: Muskat.
Gyllengult vin med rejält söt smak av torkade aprikoser, söta apelsiner och persikor med inslag av russin. Fin, balanserad, söt eftersmak.


Passar till

Till desserter med persikor eller aprikoser.

Vintips –  2 x vitt vin upp till 170 kr

Domaine Zafierakis Chardonnay 2013 (76311), Tirnavos, 117 kr. EKO

Druvor: Chardonnay
Gul färg, lättsam mineralosig doft. Torr, medel/fyllig smak av mogna päron och äpplen, inslag av rostade fat. Rik och generös eftersmak, balanserad och stilfull.


Passar till

Servera till fisk- eller skaldjursrätter. Skaldjur som ostgratinerats. Till lagad fiskrätt, med smörig sås eller med majjo, smörstekt svamp eller risotto kan också matcha detta vita vin.

Κidonitsa 2014 (70648), Monemvasia Winery, Laconia, 132 kr

Druvor: Κidonitsa
Ljusgul färg, vit- och grönfruktig doft av örter och mineral. Torr, medel/fyllig, tydligt koncentrerad smak av päron och vita stenfrukter. Örtkryddig, inslaget av mineral är påtagligt. Lång koncentrerad eftersmak.
OBS: notera att det här vinet beställs om 6 fl/låda. Dela med vinintresserade grannen?

+

Passar till

Skönt mingel eller bara så, vin att njuta av - utan mat! Annars passar småplock med oliver och andra aptitretare, till fläskrätt med liten sötma, lax och skaldjur.

Vintips – rött vin upp till 170 kr

Young Wines 2013 (74928), Thymiopoulos Vineyards, Naoussa, 143 kr

Druvor: Xinomavro
Rödblå färg och en doft av vanilj. Medelfyllig, bärig smak med inslag av örter, hallon och solvarma björnbär. En lätt lingonton stramar upp och ger vinet tannin och struktur. Bärig eftersmak. Otroligt lättdrucket vin med kul personlighet, i snällare smak-stil.


Passar till

Till krämig soppa, gärna av svamp men också av rotfrukt. Kryddor av södra Frankrike möter upp fint. Fläskkött eller fågel passar också bra, örtig kyckling tillagad ugn, speciellt.

Vintips – sött julklappsvin!

Malvasia 2010 (75095), Monemvasia Winery, Laconia Grekland, 519 kr för 375 ml.

Vinifiering: Framställt av soltorkade druvor som torkat ca 10-12 dagar. Sötman kommer från restsocker. Lagrad 24 månader på gamla ekfat.

Bärnsten, klar färg. Utvecklad doft av torkade frukter. Söt smak. Medelfyllig, rik och balanserat koncentrerad smak av karamell, torkade frukter, fikon och nötter, dadlar. Lång balanserad eftersmak. Meditationsvin, eller till de små


Passar till

Att njuta av i små sippar. Meditationsvin! Vill du servera något till kan bakverken med mandlar, med fikon eller russin passa bra. Men även något med karamelliga smaker eller brända sockerinslag. Fungerar även till ost, som en mogen nötig Gruyere eller Comté.
Fler artiklar om grekiska viner

Ramnista, rött vin till grekisk sallad
Vinbankens stora grekiska vinprovning
Älskade Grekland och dess vin
Santorini, en av världens äldsta vingårdar
Vinbankens vinköplista – veckans tips, för dig när du behöver inspiration, råd och förslag.
På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.

Liknande artiklar

Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons