Vin till hummus på bönor med rostade morötter
Hummus på bönor med morötter som har sting i smaken är en god vegorätt. Här met ett rött vin ur beställningssortimentet.
Vin till hummus på bönor med rostade morötter. Rostade morötter blir ännu godare i det här sötsyrliga, enkla recept på ett oemotståndlig tillbehör. Kombinationen med het chili, vinäger och söt sirap lyfter fram smaken av morötterna.
Hummus är bönröran som ofta serveras som ett tillbehör men den kan också ätas som varmrätt, som här tillsamman med morötter.
RECEPT | Hummus på bönor med rostade morötter
4 portioner
CHILI- OCH SIRAPSROSTADE MORÖTTER
400 g morötter
1 vitlöksklyfta
1 msk lönnsirap eller ljus sirap
3/4 msk vitvinsvinäger
1/3 tsk chiliflakes
3/4 msk olja
2 krm saltHUMMUS
2 förp kokta vita bönor (à 380 g)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olja
1 tsk rökt paprikapulver
1/4 tsk malen spiskummin
1/4 tsk malen koriander
1 msk torkad oregano
1 msk vitvinsvinäger
1/2 dl kokande vatten
salt
svartpeppar
Till servering
1/2 kruka timjan
bröd
GÖR SÅ HÄR
Hummus
1) Häll av och skölj bönorna, låt rinna av.
2) Skala och finhacka lök och vitlök. Stek i 2 msk av oljan (för 4 port) tills den mjuknar. 3) Lägg löken, kryddorna, bönorna, vinägern, resten av oljan och det heta vattnet i en mixer och mixa till en slät hummus.
4) Tillsätt ev lite mer vatten för krämigare konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Rostade morötter
1) Sätt ugnen på 200°C.
2) Dela morötterna på längden, två gånger om de är tjocka.
3) Blanda med olja och salt på en ugnsplåt. Rosta i mitten av ugnen ca 20 minuter.
4) Riv vitlöksklyftan och blanda med sirap, vinäger och chiliflakes.
5) Häll dressingen över morötterna och rosta ytterligare 10 minuter eller tills morötterna mjuknat men har lite motstånd kvar.
Till servering: Plocka timjanbladen. Toppa hummusen med morötterna och strö över timjan. Servera gärna med bröd.
Vin till hummus på bönormed rostade morötter
Métayage Pinot Noir 2018 (50507), EKO
Abbotts & Delaunay, Pays d'Oc Frankrike, 129 kr
Här är ett doldisvin i beställningssortimentet, ett rött vin, en pinot noir från södra Frankrike. Att smaken kan vara så druvtypisk, och stilren som vilken annan by betecknad Bourgogne är förvånande. Missa inte att prova vinet som kommer från IGP Pays d'Oc och som passade perfekt till den här middagen.
Smak: Medel, till lite fylligare och nyanserad smak av jordgubbar och mogna körsbär, kryddig med drag av fat och vanilj. Fin längd.
Betyg: 4