MOROTS- OCH INGEFÄRSSOPPA. Soppa till helgen, någon? Vegetariskt, nyttigt och fräscht som mättande. Vinrekommendationen till är en härlig pinot gris från Domaine Paul Blanck.
Vinförslaget hittar ni i beställningssortimentet så det kanske inte blir helgens vin. Alternativ är vin av pinot blancdruvan, eller varför inte en grauburgunder från Tyskland
Recept | Morots- och ingefärssoppa | 4 port
4 morötter
1 gul lök
10 cm ingefära
rapsolja
1 L vatten
salt och peppar
Gör så här:
Skala och hacka löken. Fräs den i rapsolja cirka 5 min.
Skala och hacka morötterna och låt dem fräsa med i 2 minuter.
Riv ingefära och tillsätt den.
Häll i vatten och låt sjuda i 10 minuter.
Mixa och smaka av med salt och peppar.
Vinrekommendation
Pinot Gris Patergarten 2012 (82879), Domaine Paul Blanck, Alsace Frankrike, 199 kr
Årgången är av god kvalitet. Det ligger mycket arbete bakom vinet som efter en varsam pressing, fått jäsa med naturlig jäst i 4-10 veckor i temperaturreglerade rostfria ståltankar. Sedan får det mogna 6-9 månader på sin jästfällning i stora fat varpå det lagras i ytterligare 1-2 år på butelj innan det släpps till försäljning.
Smaken är stor, kryddig och lite fet. Läcker och passar förutom till denna soppa även till ljusa kötträtter av kyckling och kalkon.
Fler recept ur boken, Smak: Mat och vin - de bästa kombinationerna av Peter Streijffert, är tidigare publicerad,
indisk vegetarisk kormagryta passar gewurztraminer