Laddar annons
Åk med på Alsace Rocks Les Tournée des Terroirs
25 May, 2023

Åk med på Alsace Rocks Les Tournée des Terroirs

Doften av jord, örter, gräs och soliga eller som när det regnar, våta stenar är påtaglig när man flyttat sig närmare vingården. När 15 av Alsaces vinbyar bjuder in till eventet La Tournée des Terroirs har besökare möjlighet att uppleva just ”doft”. Men också för att prova de olika byarnas viner och att möta producenter på plats, i vingården.

Nästan 30 procent av alla vinodlingar i Alsace är ekologiskt certifierade. Den allmänna inställningen bland alsaceproducenterna är tydlig, hållbara arbetsmetoder i vingården är lika med framtid. Och frågan är om något annat distrikt än Alsace är mer lämpade. För lite förenklat är Alsace, berg, dalar och kullar, skog, vatten och ängar varvat med vinbyar och betande djur. Och så var det doften, som redan är så påtaglig.

Eko på gång i Alsace

I slutet av april är vinden kylig och våren tillbakahållen i Alsace. Utomhus doftar det mycket och frisk av naturen. Kan det vara så att det här draget ”med lite av varje och allt” är själva kvittot på att den biologiska mångfalden existerar, jag funderar.

Eller som Nicole Bott, på anrika vinhuset Bott Frères i Ribeauvillé säger,

- Ribeauvillé ligger långt fram i omställningen till ekologiskt jordbruk. Det är min förhoppning att vi om inte allt för många år kan säga att hela byn, alla odlare, är ekologiskt certifierade.

I linje med att lyfta fram naturen och hur väl Alsace förvaltat sina omgivningar har vinbönder tillsammans med organisationen skapat eventet Alsace Rocks-La Tournée des Terroirs. Anledning till fira vinvägen saknas inte men att den fyller 70 år är värt att fira.

Vinvägen i Alsace fyller 70 år

Vinvägen i Alsace är med andra ord inte så lång och oavsett om man färdas med bil, cykel eller till vandrar till fots ligger vinbyarna som på ett radband i det vackra landskapet. Det är aldrig långt till närmsta café eller restaurang och det finns gott om hotell och boenden, för alla tänkbara tillfällen eller plånböcker. Boka övernattning i förväg, turistnäringen i Alsace har återhämtat sig snabbt efter pandemin. Men också för att högsäsong gäller året runt, möjligen förutom under november.

Alsace Rocks

Årligen lockar vinvägen tusentals turister från många länder och det är långt ifrån enbart vinälskare som njuter av de vackra vyerna. Det kulturella och gastronomiska eventet i Alsace som ska lyfta kultur och gastronomi längs med vinvägen fick med 70 års erfarenhet en mullrande renässans. Fram med jorden, platsen, vinerna och människorna. Därför är festligheterna förlagda till vinernas ursprungsplats. Vilket innebär att alla besökare bjuds in till kortare seminarier och provningar i vinbergen som omger nämnda by, utomhus.

Checka in på Alsace Rocks

Biljetter till en dag hos någon av de 15 vinbyarna (varje söndag fram till augusti) förbokas på nätet.

Vid ankomst checkas besökaren in, man får ett glas, ett program och polletter till vinbaren där alla (eller nästan alla) byns viner finns att prova. Den som vill köper till extra polletter. Seminarier avlöser varandra det kan exempelvis vara en specialprovning som om riesling, om viner som representerar stilen i byn eller en djupare föreläsning som anledning och bakgrund till viners mineralsmak. Alla seminarier, vinbyarna och datum listas på hemsidan, Alsace Rocks.

Scherwiller, vinby i Alsace och en av de 15

Först ut bland 15 vinbyarna och 15 eventdagar var Scherwiller den 23 april. Söndagen visade sig bli en familjefest lika mycket som en vinfest för intresserade besökare. Den goda stämningen låg i luften. Och det fanns gott om folk som bara ville ta det lugnt, hänger i en solstol med ett glas riesling och blicka över vinfälten. Andra sågs strosa runt vinodlingarna, samtala med producenter, studera området och naturen lite närmare, gå lokala vandringsleden eller besöka sevärdheter. En härlig dag helt enkelt med stor chans att lära och upptäcka mer från nämnda by.

Utmärkande för Alsace

Alsace ligger väster om Rhen. Distriktet följer floden, cirka 12 mil i nordsydlig riktning från Strasbourg i norr mot söder i höjd med Mulhouse. I öster ligger bergmassivet Vogeserna som ger Alsace skydd mot franska inlandsvindar och nederbörd som ibland färdats långväga ända från Atlanten.

Merparten av vinodlingarna ligger på 200-400 meters höjd, huvudsakligen på böljande kullar och på utlöpare till Vogeserna. Odlingar täcker totalt 15 500 hektar och ligger även på slätterna som man kan förmoda är förhistoriska flodbädder. Från vingårdar på flacka lägen är druvorna mer eller mindre förutbestämda till enklare viner. Bland annat för att jordmånen är en helt annan. Mer lera i jorden gör att smaken inte är densamma jämfört med vin från branta lägen.

Många av de större producenterna tar emot turister i angränsande provningsrum. Här kan man oftast köpa något att äta, handla vin eller följa med på en guidad visning till källaren. Föranmäl alltid besök till små producenter.