Topp 10 vita viner upp till 99 kronor

Favoritmarkera

VITA VINER TOPP 10. Årets lista över de bästa vita vinerna upp till 99 kronor. 

Precis som för årets-bästalista över de röda vinerna, Topp 10 röda viner upp till 99 kronor finns en uppsjö bra viner att välja bland. Men, till skillnad mot de röda utmärker sig de bra vita vinerna under 100 kronor ändå lite mer. Många av dem är verkligen riktigt bra vinköp sett till sitt låga pris.

Vinerna nedan är listade i prisordning.

Årets bästa vita viner, Topp 10 upp till 99 kronor

 1. Marqués de Riscal Organic 2014 (6001), Marqués de Riscal, Rueda Spanien, 79 kr. EKO.
  Torr, medelfyllig, fruktig av päron och äpplen, med citrusfrisk längd. Gillar EKO-certifiering och att vinet finns i halvflaska.
  Recenserad: Melonsallad med mynta & vitt vin
 2. Muscadet Sevre et Maine sur lie 2015 (2275), Gadais Pere & Fils, 79 kr
  Torrt, friskt & medelfylligt fruktigt vin som smakar av krusbär, mogna päron och äpplen. Bra längd. Härligt vin, ett av bolagets bästa (i genre-prisklass)? Inte oväntat Vinbankens fab-five vin. Läcker till Musslor i vin.
 3. Crudo Organic 2015 (4993), Cantine Colomba Bianca, Sicilien Italien, 79 kr. EKO.
  Kul intro under året. Vin av udda druvsorter. Druvig fruktig smak av melon och gula äpplen. Finstämd citruston, som av lime och med en dito, liten lätt örtig ton. Serveras sval för skönaste drick-upplevelse. Nämnd bland annat i “vin till jambalaya”.
 4. Ruppertsberger Nussbien Riesling Kabinett 2015 (5901), Ruppertsberger Weinkeller Hoheburg eG, Tyskland, 79 kr. HALVTORRT.
  Halvtorr, druvig smak med lätt sötma, smak av päron, honung, örter och citrus. Med på Röttorps Bästa v 51
 5. Brochet Facile Sauvignon Blanc 2015 (2267), Frankrike, 84 kr. EKO
  Det smakrika ”gäddvinet” har en mycket aromatisk och druvtypisk smak av sauvignon blanc, det vill säga krusbär, svartvinbärsblad, nässlor och citrus. Drick till fisk- och skaldjursrätter. Se Karins matförslag i artikel, bästa EKO-viner 2016. Detta vin finns även i BOX med precis lika hög klass! Topp 5 box till skaldjur.
 6. Simonsig Chardonnay 2015 (2032), Simonsig Estate, Stellenbosch Sydafrika, 89 kr
  Torr, medelfyllig. Smörig gul fruktsmak, inslag av rostade nötter och fat. Passar speciellt bra till kalkon eller varför inte till rätt med rester av julskinkan.
  Omskriven flera gånger under året, senast i: Topp 10 | chardonnayvin.
 7. Quinta Da Aveleda 2015 (78866), Aveleda, Minho Portugal, 85 kr. BS.
  Torrt, friskt, medelfylligt vin med smak av citrus, persika, en hint melon, citrus och lime. Fin eftersmak, klockrena frukttoner och av mineral. Läckert vitt husvin med karaktär av sitt ursprung. Bättre köp än sitt ärliga intro-vinsyskon Casal Garcia Vinho Verde (2596). Nämnd flera gånger under året, senast Vin till pilgrimsmussla.
 8. Righetti Veneto Pinot Grigio 2015 (72407), Luigi Righetti, Veneto Italien, 89 kr. BS.
  Torrt, friskt smakrikt av vit och grön frukt med inslag av örter och en lätt kryddig rondör. Bra eftersmak. Perfekt till skaldjur och mingel. Detta tipsade vi om i Vinbankens Månadsbrev. Finns i beställningssortimentet.
 9. Vicar’s Choice Pinot Gris Riesling Gewürztraminer 2015 (6317), Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 89 kr
  Smaken är torr och medelfyllig. Frukten är av söt aprikos, mogna äpplen och vinet har bra och lång eftersmak med en lätt kryddig twist. Vinet är med i listan över vintips till kräftor
 10. Vicar’s Choice Barrel Fermented Chardonnay 2015 (2188), Marlborough, Nya Zeeland, 95 kr
  Tropiskt fruktig chardonnay med smörig smak och tydliga fattoner. Servera väl kyld till smakrik fisk eller helstekt kyckling. Ännu ett av Vinbankens mest omskrivna viner under året och det med all rätt. Här i ny årgång, stil och smak precis som tidigare. Bra tips och nämnd i artikel, Singel lagar fisk för många.

Huvudbild:
Gianmaria Righetti är idag vinmakare på företaget som han driver tillsammans med sin bror Guiseppe. Luigi Righetti är idag en av Italiens två-tre största privata producenter av amaroneviner. De har ett grundmurat kvalitetsrykte för sina utomordentligt prisvärda viner, de är mycket populära i Sverige. Fadern heter Luigi, som i namnet på firman.

Planera dina inköp, kolla öppettider, Därför har Systembolaget stängt på julafton

Kommentera