musslor-i-vin-vinbanken

Musslor i vin | Muscadet Sevre et Maine sur lie

Favoritmarkera

MUSSLOR I VIN. Eller som på franska Moules Marinière smakar magiskt gott precis som att det är en superenkel rätt att laga. Den som vill adderar grädde, men då heter receptet Moules à la Crème.

Gadais Pere & Fils är ett anrikt familjeföretag i Loire. När Christophe Gadais besökte Stockholm i maj 2016 kunde han berätta att det var farfadern som beslutade sig för att starta buteljering av familjens viner, vilket var något revolutionerande i Loire. Det här är ett av Systembolagets bästa och mest säljande viner, och anledningen är enkel. Vinet levererar toppkvalitet i sin vardagsgenre till ett pris som är härligt, eller säg ‘grymt mycket värt det’.

muscadet-sèvre-et-maine-gadais-2275-vinbankenVinet

Muscadet Sevre et Maine sur lie 2015 (2275), Gadais Pere & Fils, 79 kr

Druvor: Melon de bourgogne
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig av krusbär, mogna päron och äpplen med bra längd.
Omdöme: Trevligt vin som levererar utöver vardagssmak!
+

Passar också till

Till tapas, småplock med röror av sardeller, skaldjur som ostron eller en klassisk 70-tals, räkcocktail.

Recept | Vinkokta musslor – Moules marinière | 2 portioner

1 kg blåmusslor
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
3,5 dl vitt torrt vin
2 msk fiskfond
2 dl vispgrädde (till Moules à la Crème)
2 msk olivolja
hackad bladpersilja

Gör så här

  • Skölj musslorna i kallt vatten och rensa bort ”skägget”. Alla musslorna ska vara slutna eller sluta sig när du knackar på dem.
  • Fräs lök och vitlök försiktigt i en stor gryta tills löken är genomskinlig. Öka värmen, lägg i musslorna och häll på vinet, grädde samt fond.
  • Koka musslorna under lock tills de är öppna, cirka 2-3 minuter. Salta och peppra, rör om.
  • Fördela i två skålar, strö över rikligt med hackad persilja och servera genast med ett gott bröd eller nygjorda pommes frites.

Fler vin och matförslag

Ceviche med mango och lax

Vintips till räkor

Hummer naturell

Kommentera