Laddar annons
22 Dec, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Topp 10 | årets bästa vita viner 100-199 kronor

ÅRETS BÄSTA VITA VINER. Sprakande krispiga till smöriga och feta. De vita vinerna kommer i många smakstilar. Vinbanken har listat årets bästa vita viner i en Topp 10 lista.

Vita viner är användbara och som inledande fördrink väljer du vin vars syra är hög, till skaldjur och lätt fiskrätter fortsätter du med den friska, fräscha smakstilen som för övrigt passar alldeles utmärkt även till krämiga get- eller färskostar. Till lagad fisk med svamp, ost, gräddig sås med mera väljer du en smörig, tyngre smak. De smakrika, kanske även fatade och smöriga vita vinerna är sedan perfekta följeslagare till lagrade ko-ostar.

Snabbspår till de röda vinerna, se Topp 10 vin, upp till 99 kr, bästa röda 100-199 kr och från 200 kronor över.

Vinerna är listade i prisordning.

Årets bästa vita viner 100-199 kronor

 • Neethlingshof Sauvignon Blanc 2015 (28006), Stellenbosch, Sydafrika, 100 kr. BS
  Här en aromatisk och rund sauvignon blanc från Sydafrika. Lite fruktigare toner från lite varmare klimat. Passar bra till den rökta laxtoasten med philadelphiaost och färsk, hackad gräslök. Påskmat är inte i fas med jul-tid, men Karins vin-matförslagen till lax passar även utmärkt till jul. Vinet har varit med i ett antal artiklar under året.

 • Sander Riesling trocken 2015 (5368), Weingut Sander, Rheinhessen Tyskland, 109 kr. EKO
  Torr, medelfyllig, frisk och grönstram riesling som smakar av äpplen, päron lite mineral och mogen citrus. Otroligt välgjord! Med på Topp 10 EKO-vin men också i egen artikel, Weingut Stefan Sander i Rheinhessen.

 • Jonty’s Ducks Peking White 2015 (2950), Avondale, Paarl Sydafrika, 109 kr. EKO.
  Spännande nykomling under året. Rökig doft och torr, medelfyllig smak. Fruktig av gula noter som tropisk frukt. Rostade inslag, en nypa vanilj, honung, örter med blommig längd avslutar. Recenserad som nytt vin och sedan återkommande. Med på EKO Topp 10 och senast, Bästa vita viner

 • Saint Clair Sauvignon Blanc 2014 (6382), Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 115 kr
  Vinet är torrt, medelfylligt, fruktigt av krusbär och vinbär med inslag av örter och ett friskt drag av fläder. Nyanserad. Bra, lång eftersmak. Servera till torskrygg med smörslungad potatis. Mums-gott!

 • Win Win Riesling Trocken 2015 (79394), Von Winning, Pfalz Tyskland, 129 kr
  Frisk, torr, medelfyllig smak med fina nyanser av gröna äpplen, mineral, honungsmelon och citron. Klockren smak är förmodad anledning till att detta torde vara ett av Röttorps favoritviner under året. Senast recenserad i Röttorps Bästa v. 51.

 • Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc 2015 (5798), Louis Jadot, Bourgogne Frankrike, 139 kr
  Torr, medel/fyllig, grönfruktig av äpplen och päron, en touch persika, lätt smör-, som dito rostad smak med inslag av nötter. Finfin längd. Användbart vin, passar till lagrad ost, smakrik fiskrätt men också till fågel. Omnämnd i Bästa vita viner, vinköplistan #48 och av
  Röttorp i "De 47 bästa vinerna i december 2016"

 • Gewurztraminer Bergheim (6715), Engel Fernand et Fils, 149 kr. EKO
  Torr, medelfyllig gewurztraminer, lite blommig & fruktig smak av mogna torkade aprikoser, nypa pomerans, litchi och kryddor. Servera till ost, bland annat. Med på Topp 10 Alsace men också på listan över Topp 10 EKO-vin.

 • Leon Beyer Riesling 2015 (73455), Leon Beyer, 159 kr
  Aromatiskt, torrt, vitt rieslingvin med grönäpplig grapefruktsmak, lite kryddiga noter och viss fetma. Fin och balanserad syra. Självklart med i Topp 10 Alsacevin

 • Domaine Cauhapé Sève d’Automne 2013 (99572), Jurançon Sec Frankrike, 179 kr
  Torr smak av gul, sötmogen frukt, inslag av honung, gula äpplen, päron och örter. Lättsam fetma. Fräck! Personlig och läcker, kommer passa utmärkt till det ljusa köttet. Listad som ett vinval i "Topp 10 vin till paella"

 • Cuvée Alexandre Chardonnay 2013 (89321), Casa Lapostolle, Chile, 199 kr. BS (finns i beställningssortimentet)
  Torr, fyllig smak av mogen gul frukt med en hint av apelsin, generöst fyllig av mogna äpplen och päron, balanserad citrussyra och dito rostad smak men också lätt kryddig av faten. Bra längd. Härligt vin, som här förslag till lyxig paella (billigare alternativ, samma producent och dito, intressant är D'Alamel 78129 för 92 kr). Både de röda som här de vita från Lapostolle har det skrivits om en hel del här på Vinbanken. Mycket bra producent och spännande vad Chile har att erbjuda.

Huvudbild: Lapostolle har en restaurant, Casa Parrón...och vem skulle inte vilja sitta där en eftermiddag med ett glas vitt vin...

Planera dina inköp, kolla öppettider, Därför har Systembolaget stängt på julafton