Laddar annons
29 Aug, 2016

Recept Jambalaya | Crudo Catarratto Zibibbo Organic

JAMBALAYA. Smaken på en jambalaya är mer eller mindre het, ibland även söt. Här har jag valt ett fruktigt, aromatiskt vitt vin för att möta den söta tonen i rätten.

Vinbanken ger inte upp sommaren. Här är en rätt och ett vin som passar säsongen.

Vinet

Crudo Organic 2015 (4993), Cantine Colomba Bianca, Sicilien Italien, 79 kr

Druvor: Catarratto Zibibbo
Smak: Druvig fruktig smak av melon och gula äpplen. Lätt drag av finstämd citrus, som av lime och med en dito, liten lätt örtig ton. Fin längd, serveras sval för skönaste drick-upplevelse. Okomplicerat, enklare vin för balkongliv.
Betyg: 3+/4

Recept |Jambalaya | 4 personer

Tid: 1,5 tim

1 hel kyckling, cirka 1 kg

3 L vatten

3 msk creole- eller cajunkryddmix

1 tsk röd tabasco

Paprikapulver

2 rödlökar

4 vitlöksklyftor

2 röda paprikor

3 stjälkar blekselleri

50 g smör

250 g långkornigt ris

2 dl vitt vin

30 g torkade trattkantareller

200 g gröna ärtor

Matolja

Salt

3 msk finhackad gräslök

Röd tabasco

Gör så här

  • Stycka och bena ur kycklingen. Ta ut brösten, dra av skinnet och lägg åt sidan. Dela bröstbitarna i sex delar. Bena ur låren, dra av skinnet och lägg åt sidan. Dela lårbitarna på hälften. Behåll kycklingklubborna hela. Lägg skrovet i en kastrull tillsammans med kycklingvingarna. Täck med vatten och koka upp. Skumma väl och låt sjuda i cirka 30 minuter, sila sedan buljongen. Marinera kycklingbitarna med kryddmix och röd tabasco, ställ åt sidan.

  • Sätt ugnen på 170 grader. Häll matolja på en plåt och lägg sedan ut kycklingskinnet på plåten, krydda med paprikapulver. Ställ in plåten i ugnen tills skinnet blivit krispigt och gyllenbrunt, se till att vända på bitarna minst en gång. Låt skinnet svalna och rinna av på hushållspapper.

  • Skala och skör rödlöken i grova bitar. Skala och skiva vitlöken. Kärna ur paprikan och dela i bitar. Skär sellerin i bitar. Värm matolja i en gryta och addera smöret, låt smöret smälta och få en ljus färg. Lägg i grönsakerna och fräs i ett par minuter.

  • Häll i riset och vänd ihop med grönsakerna. Häll över vin och en liter kycklingbuljong. Lägg i kycklingklubborna och koka 15 minuter under lock. Lägg sedan i resten av kycklingen och sjud i fem till tio minuter, tills kycklingen är klar. Blötlägg trattkantarellerna, lägg i grytan tillsammans med ärtorna och låt stå i ett par minuter. Smaka av med salt.

  • Hacka kycklingskinnet och strö över Jambalayan. Garnera med finhackad gräslök och servera med röd tabasco .

Photo: courtesy to gimmesomeoven.com På bilden är jambalayan tillagad med skaldjur.