Laddar annons
9 Dec, 2016

Vinho Verde till pilgrimsmussla i vitvinssås

VINHO VERDE. Trött på skinka, revbensspjäll och grönkål och längtar du efter alternativ? Varför inte satsa på skaldjur och annat av det läckra som havet kan erbjuda. Pilgrimsmussla, ostron eller svenska räkor. Dryck som passar till är bubblor men också de friska, fräscha vinerna från Portugal och Vinho Verde!

Det fina i kråksången är att om du väljer Vinho Verdevin kan du förmodligen få minst fyra flaskor för samma pris som en flaska champagne. Så bara genom att bredda urvalet lämpliga drycker har du direkt en hel palett skojiga viner att välja bland, som dessa från Vinho Verde.

I Portugal och framförallt i distriktet Minho som gränsar till Atlantkusten (i norr möter Minho spanska Galicien, som har liknande friska, vita viner) äts skaldjur till jul.  Men även i Frankrike finns en tradition av att äta ostron på julafton. Och varför inte anamma något av det godaste som finns, skaldjur eller färsk fisk tillagad så lite som det bara går och som du njuter av till ett gott glas vitt vin. Friskt och fräscht!

Observera att i dag, den 9 december, är sista dagen att boka vin ur beställningssortiment, om du vill vara säker på att få hem det lagom till jul!

Casal Garcia Vinho Verde (2596), Aveleda, Minho Portugal, 57 kr
Druvor: 40% loureiro, 30% arinto, 20% trajadura & 10% azal
Smak: Smak: Torr, lätt och aningen spritsig smak, inslag av gula frukter, citrus och äpple.
Omdöme: Ett mycket enkelt, trevligt vitt vin när din budget är begränsad!
Betyg: 3
Passar till: som fördrink och mingelvin, ska du göra drinkar är det ett bra val och annars, bara lätt plockmat, chips eller små räkcanapéer.

Samma producents, uppgraderade Vinho Verde

Quinta Da Aveleda 2015 (78866), Aveleda, Minho Portugal, 85 kr
Druvor: 80% loureiro, 20% alvarhino
Smak: Torrt, friskt, medelfylligt vin med smak av citrus, persika, en hint melon, citrus och lime. Fin eftersmak, klockrena frukttoner och av mineral. Läckert vitt husvin som dessutom har en härlig, friskfruktig karaktär av sitt ursprung.
Omdöme: Smakar så mycket mer än sina 85 kronor, ett fynd men också ett vin för att dricka nu - direkt.
Betyg: 4+
Passar absolut till mat. Stor bredd, från sushi, till tänk pick-nick-utflyktsmat (även om årstiden ej är i fas) och framförallt till skaldjur. En skaldjursplatå på julafton?

Pilgrimsmussla eller kammusslor heter coquilles Saint-Jacques på franska och scallops på engelska. Festligt är att servera pilgrimsmussla i sitt skal, de är stora och vita.

Recept | Pilgrimsmusslor i vitvinssås | 4 portioner

2 dl vitt vin
3 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
några skivor gul lök
1 bit rotselleri
några kvistar persilja
1 lagerblad
6 vitpepparkorn
500-600 g pilgrimsmusslor, tinade om frysta
250 g färska champinjoner

SÅS
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1,5 dl hopkokt spad
1 dl vispgrädde
1-2 tsk citronsaft
ev salt, vitpeppar
1 kryddmått paprika
0,5 dl riven ost, smakrik lagrad

TID: 1,5 tim

GÖR SÅ HÄR

Blanda vitt vin, vatten och buljongtärningen, lökskivor, rotselleri, persiljekvistar och lagerblad i en kastrull. Krossa pepparkornen en aning och tillsätt dem. Koka lagen i 15-20 minuter så att den får fyllig smak.
Skär musslorna i cm tjocka skivor och lägg dem i en gryta.
Skölj svampen väl och skär den i tunna skivor och lägg ovanpå musslorna. Sila den kokta lagen över musslor och svamp, låt sjuda på svag värme i 4-5 minuter under lock. Tag upp musslor och svamp. Koka ihop lagen tills 2 dl återstår, utan lock och livlig värme.
Gör en fyllig sås genom att smälta smöret, blanda ner mjöl och rör om till en slät smet. Häll i det kokta musselspadet och grädden och koka såsen minst 3 minuter.
Vispa äggulorna och tillsätt dem under vispning till vinsåsen. Låt såsen sjuda upp igen - vispa hela tiden - och nästan-koka i 20-30 sekunder.
Tag av såsen från värmen, fortsätt vispa tills värmen lagt sig.
Krydda med citronsaft, nymald vitpeppar och paprika. Smak av med salt. Späd med lite mjölk om såsen är för tjock.
Vänd ner de kokta musslorna och champinjonerna i såsen. Fördela allt i fyra smorda ugnssäkra portionsformar, snäckor eller stor form. Strö riven ost över. Fram till hit går att förberda!
Gratinera i 250 C ugnsvärme, 10 minuter till dess att såsen är gulbrun.

Gott till är sprödvärmt vitt bröd och ett glas vitt vin!

Tidigare vin-mat-tips med Casal Garcia och Quinta Da Aveleda

https://vinbanken.se/2015/11/02/quinta-da-aveleda-till-vinkokta-musslor-mandagsmatchen/

https://vinbanken.se/2015/10/02/rostad-paprikasoppa-till-vinho-verde/