VIN TILL OSSO BUCO. En mustig, smakrik rätt som Osso Buco kräver ett vin av liknande smakrika kaliber. Veckans vin till Osso Buco har sina ursprung i Argentina och bonusvinet i liten butelj, i Frankrike.
Kolla gärna in ytterligare ett recept på Osso Buco med vinförslag av Karin Ahlström Jensens (vinerna i texten kan ha bytt årgång och säkerligen pris).
Vin till maten
Cameleon Selection Malbec 2016 (6581), Domaine Bousquet, Mendoza Argentina, 90 kr
Smak: Medlefyllig. Fruktig av röda, mogna plommon, körsbär, tydligt örtig, touch av mynta och tobak. Bra längd. Supertrevlig, friskt fruktigt vinköp!
Den lilla flaskan -
Château Plantier Rose Cru Bourgeois 2014 (3626), Château Plantier, Saint-Estèphe Frankrike, 130 kr för 375 ml
Smak: Medelfyllig. Fruktig, mörk ton, tydligt stram och kärnig, lätt viol, choklad och körsbärsmak. Suveränt vin i modern ungdomsstil a la dricka vin efter maten, utan att för den skull vara nedtyngd av sötma.
Recept | Osso Buco | 4 portioner
4 skivor kalvlägg, ca 3 cm tjocka
1 liten morot
1 bit rotselleri
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1 tsk tomatpuré
10 cl vitt vin
8 dl buljong eller vatten
0,5 tsk rosmarin
olja
salt, peppar
vetemjöl
citronskal
hackad persiljaGör så här
- Skär grönsakerna i så små tärningar som möjligt. Hacka dem sedan.
- Salta, peppra och vänd kalvläggen i mjöl. Bryn sedan i olja och matfett.
- Låt grönsakerna följa med. Fräs dem lite. Häll i det vit vinet. Fyll på med de krossade tomaterna, tomatpurén och rosmarin. Låt allt koka ihop lite.
- Fyll på med buljongen, eller vattnet, så att vätskan står över läggen. Lägg på ett lock och låt koka i 1,5 timme.
- Ta upp läggen. Koka ner såsen. Smaka av med krossad vitlök, rivna citronskal och hackad persilja. Om nödvändigt, red av såsen med arrowroot utrörd i lite kallt vatten.