Laddar annons
Recension och tabell - nya vita viner små partier 19 okt
17 Oct, 2018

Recension och tabell - nya vita viner små partier 19 okt

Nya vita viner är recenserade och presenterade i Vinbankens tabell. Det är ett halvmagert utbud på den vita sidan men desto fetare bland de röda vinerna i oktobers andra små partilansering, 19 oktober.

Men trots det ringa antalet finns mycket intressanta och roliga viner att testa. Vad sägs om att prova druvsorterna erbaluce och timorasso (låter som delar av ett persongalleri i en Shakespeare-pjäs).

Champagne med mognad

Egly-Ouriet Grand Cru VP Extra Brut (97086), 845 kr är något så exklusivt som en helt mogen non vintage champagne klar att drickas nu genast. VP står för Viellisement Prolongé (’förlängd lagring’) och det betyder i detta fall att den legat 75 månader innan degorgering (avskilja jästfällningen) vilket man också har vänligheten att skriva ut, i detta fall oktober 2015 och det innebär att vinet fått tre års lagring på flaska dessutom.

Vinet har tydlig mognadston, men så har det lagrats på ekfat före andra jäsningen också. Doften möter upp med nötter, nybakat bröd, ugnsbakade vinteräpplen och nougat. Väldigt aromatisk men även supertorr champagne med knivskarp syra och inslag av torkad frukt. Inte precis en nybörjarchampagne men väldigt häftig och god och lång. Inget för ostron, hellre tillagade fina skaldjur, gratinerade havskräftor kanske.

Mâcon i lyxklass

Två fina exempel från Domaine Verget i Mâcon i allra sydligaste Bourgogne förtjänar också sin plats här. Vergisson La Roche 2017 (96301), 249 kr är en modern och seriös vit bourgogne av klassiskt slag. Fatjäst varmvuxen chardonnay med inslag av tropisk frukt, mineral och fina syror och ännu så länge mycket ung.

För bara trettio kronor mer får du i Saint-Veran Lieu (inter)dit 2017 (96302), 279 kr. Saint-Veran är granne med Pouilly-Fuissé och båda kommunerna är kända för att göra de bästa vinerna i Mâconnais. Här kommer en smakrik och fruktdriven modern chardonnay med både krydda och tropiska frukter (ananas/litchie). Precis som la Roche är denna jäst på ek (25% nya fat) och sedan lagrats sju månader på samma fat, och det är ganska tydligt i smakprofilen. Som sin lillasyster ännu mycket ung så dekantera i två timmar om du ska dricka den inom ett år. Fin majskyckling i ugnen med citrus och örtkryddor smakar bra till.

Tyskspråkiga stjärnor

Pfalz i sydvästra Tyskland är känt för sitt varma klimat och sina generösa viner, och generös är just vad Friedrich Becker Grauburgunder Kalkmergel 2017 (90404), 199 kr är. Till att börja med charmigt rosa till färgen! Druvorna har kallmacererat sex dagar innan pressning, därav färg och fruktighet. Doften är ungfruktig och direkt med lätt örtkryddig mycket speciell ton, generös frukt i smak och fint avslut med lätt pepprigt inslag. Jättekul vin som definitivt hittar sin plats på matbordet, både som förrättsvin eller till sechuan-kryddad ekologisk grisnacke som gått fem timmar i ugn på låg värme.

En av Österrikes stora stjärnor sedan ett bra tag är FX Pichler, och nu slår han till igen med sin Grüner Veltliner Ried Klostersatz Federspiel 2017 (96055), 239 kr, ett av veckans mest imponerande viner. Oerhört välgjord veltliner i modern stil med lätt rieslington av det äppliga slaget tillsammans med druvans egen personlighet som vitpeppar och andra kryddor. Djup, stadig och koncentrerad med lång kryddig eftersmak. Ett vin man kan spara till dess 20-årsdag utan vidare. Fin vit fisk som abborre eller gös på grillen, dillsmörsås och stekpotatis!

Udda piemontesare

Två mycket roliga viner från norra Piemonte får avsluta, inte några världsklassviner men originella och speciella så det räcker. Pålitliga Torraccia från Ghemme har levererat bra röda viner med mognad i flera år och nu kommer en vit kamrat från huset. Torraccia del Piantavigna Erbavoglio 2017 (96207), 119 kr är gjort på en druvsort som lokalt kallas erbaluce men i södra Italien mer känd som greco.

Det är inte i Ghemme utan närliggande Colline Novaresi man odlar greco, den får odlas men inte skrivas ut på etiketten, därav namnet Erbavoglio. Resultatet är en rättfram, god och fruktig vinare med lätt brödig doft och mycket trevlig syra i sin fruktiga avslutning. Till det här priset inte mindre än ett fynd att servera till svamp- och grönsaksrätter i höst, eller skaldjur – eller fisk.

En bra bit söderut i samma region, öster om Assesandria, ligger Colli Tortonesi där nästa vin har sitt ursprung. Giacomo Borgogno Derthona 2016 (96248), 299 kr är gjort på en ännu ovanligare druvsort. Tillhör du den nördiga skala som samlar på att prova så många druvsorter som möjligt så har du nu chansen att ticka av timorasso! En nästan utdöd druvsort som räddades av Walter Massa i början av 1980-talet och nu odlas och vinifieras av allt fler producenter, som i det här fallet Borgogno.

Ett stort och stadigt vin med acaciahonung, peppar och ost plus all frukt i form av persika och aprikos samt en distinkt ton av spunnet socker!? Eller är det jäst på fat? Jag har för mig att man säger att denna udda druva inte trivs så bra på ekfat men nog känns det som fat alltid. Men det kan ju vara en egenskap, vad vet jag. Kul vin till stadiga maträtter som kräver motstånd.

LÄS MER: MISSA INTE RÖDA NYA VINER, SMÅ PARTIER 19 OKT. 2018 eller månadens tidigare släpp, nya vita viner 5 okt. 2018 och nya röda viner små partier 5 okt. 2018.

[drinklist id="64991"]