Laddar annons
Recension och tabell - röda viner 19 oktober
16 Oct, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Recension och tabell - röda viner 19 oktober

Bordeaux, Bourgogne, Borgogno, Barolo, Barbaresco, Bodegas. I vinets värld innebär b-ursprung långt i från vin av b-kvalitet. Nyhetsvinerna i Systembolagets röda små partisläpp den 19 oktober är ett synnerligen ädelt gäng.

Och just denna vecka känns det som att b-orden är i majoritet. Fin bourgogne från Corton-kullen, återigen några fina nebbiolo, och lite stadig bordeaux för en gångs skull. Håll till godo.

Bourgogne = Corton x två

Två stycken cortonviner från Louis Jadot inleder. Corton-Pougets Grand Cru 2016 (95631), 849 kr är en tydlig och direkt bourgogne med syrlig fin pinot-frukt och den lätta tryffel-ton man kan hitta i Pougets. Kanongod med mängder av koncentrerad fin och spännande frukt med perfekt balans, täta och släta fina tanniner, elegant, lång och läcker. Bör sparas fem år innan man pillar ur korken.

Lite nedanför Pougets ligger Corton-Grèves Grand Cru 2016 (95630), 849 kr som skiljer sig lite (i alla fall när man har dem bredvid varandra) med lite mer kraft, mindre tryffelkänsla men lika högklassig och ädel i doft och smak. Väldigt lång och ihållande eftersmak av pinot-frukt när den är som bäst. Jag tycker Grèves är lite mer Côte de Nuits i stilen medan Pougets är mer typisk Corton. Bägge är strålande exempel på den kvalitet Jadot bjuder på nu för tiden.

Bordeaux med elegans – och kraft!

Tre bra viner från Bordeaux kan vi också njuta av. Två ganska väsensskilda Saint-Emilion Grand Cru Classé och en högadlig Pauillac.

Château de Ferrand 2011 (99223), 325 kr är en klassisk St-Emilion i utvecklad fin form och typisk merlot-frukt (80% merlot, 10% CS, 10% CFr) med sin lite dova höstiga stil mot blåa plommon och svampskog. Lagom sträv med mullig merlotfrukt och bra balanserad syra. Bra Bordeaux som inte ruinerar en. Kan passa perfekt till goda ostar så länge det inte är blåmögel.

Château la Dominique 2015 (90308), 649 kr, är ett slott som återkommer med jämna mellanrum. Vinets kvalitet under 1980/90-talet har ibland fått mig att undra lite men de senaste åren har det varit ett stabilt och välgjort vin, må vara i den ’parkeriserade’* stilen.

Vinet är nästan svart i färgen och även doften vore svart om den hade färg. Mörk tät frukt och mycket kryddor från nya fat. Smaken är tät stram koncentrerad och eldig (15%!), en modern St-Emilion signerad multi-konsulti Michel Rolland som har fingrarna i många barriquer runt om i Bordeaux – och världen

På andra sidan floderna uppe i Pauillac hittar vi Château Pichon Comtesse de Lalande som i decennier ägdes av Bordeaux’ grand old lady May-Elaine de Lencquesaing innan hon 2007 sålde till champagnehuset Roederer. Med relativt hög andel merlot (ca 33%) gjorde detta slott de mjukaste och elegantaste av vinerna i Pauillac och en del av detta finns kvar i Reserve de la Comtesse 2015 (90348), 595 kr.

Reserve är slottets s k andra-vin (till skillnad från dess grand vin), dvs den hälft eller tredjedel som inte platsar i le grand vin. Det kan vara yngre stockar eller ngt annat men det är absolut inget fel på vinet – tvärtom! Väldigt fin bordeaux med fullmogen frukt utan att vara eldigt eller tjockt. Pauillac-karaktären finns närvarande i form av klassisk blyertspenna, cederträ och läder trots sin ungdom. Fin och komplex smak med finess och elegans – arvet går vidare tycks det. Jättegod redan idag (tyvärr) men håller lätt till sin trettioårsdag.

Bravo Marchese Mazzei

Två viner från denna producent med anor dyker upp på hyllorna nu i oktober. Tenuta Belguardo 2015 (95146), 299 kr, är husets cabernetblandning (85% CS, 15% CFr) från Maremma nere vid Toscanas södra kust. Snygg, modern cabernet i internationell stil men ändå med toskanska förtecken. Maremma-viner på cabernet har ofta en sköna kombo av Médoc och Napa men utan att någon av dem dominerar.

Mynta, paprika, svarta vinbär från druvan och så lite blod och järn från Toscanas mylla och på det lätt stingsliga italienska tanniner. Plus i det här fallet ganska gott om nya fat (70% tror jag) som ger en lätt rökt ton till vinet. Väldigt gott redan nu men dekantera det gärna två timmar minst, annars kan det ligga i källaren några decennier.

Det finns ett antal viner som förändrat ett lands eller en regions historia och i Toscana finns det fler än på andra ställen. Dessa SuperTuscans som fick det ålderdomliga stelbenta italienska regelsystemet att krackelera och släppa fram nya idéer genom sprickorna. Mazzei Siepi som kom 1992 för första gången var ett av dessa viner. Redan i början av 1980-talet planterade man merlot på vingården Siepi tillsammans med sangiovese (50/50).

Marchesi Mazzei Siepi 2016 (95133), 689 kr är ett utsökt exempel på hur bra det här vinet kan vara. Koncentrerad, mörk tät och packad med frukt som plommon och moreller och nya fat. Tät och koncentrerad även i smaken med härligt tjock frukt och fat och bra men inte alls elaka tanniner. Ett av årets viner skulle jag rösta fram det till. 180 buteljer kommer hit så vänta inte för länge!

Bara Barolo och Barbaresco

Vi är bortskämda denna höst med barolo- och barbaresco-viner, här kommer ytterligare några godbitar. Till att börja med så tullar vi inte på det nya lagret för först ut är Borgogno Barolo Riserva 2003 (95699), 659 kr. Mogen och fullt utvecklad från en varm årgång med tät packad frukt för att vara nebbiolo. Massor av smak och tydlig ålderssötma som av kola och fudge från koncentrerad årgång som är mer rolig än riktigt god. Men att få smaka på en femtonåring från ett så hypat distrikt är ju en upplevelse i sig.

Ett något enklare barolo-vin för vardagsbruk är Barolo Trediberri 2014 (95890), 299 kr, mycket trevlig och rättfram utan för stora åthävor. Höstdofter och undervegetation med svamp och mossa, god och ganska lättdrucken som kanske lider lite av årgångens lite anemiska karaktär.

Då är Barolo Castiglione Vietti 2014 (95245), 449 kr snäppet vassare med riktigt koncentrerad frukt och komplett smakpalett i relativt modern rödfruktig stil och rik på tanniner. Även här lätt höstiga toner även om vinet inte är riktigt utvecklat just nu.

Och så avslutar vi ståtligt med en Ceretto Barbaresco Bernadot 2014 (95827), 749 kr. Kungligt gott skulle man kunna säga om det inte var så uppenbart dåligt vitsat. Storstilad och fin nebbiolo med svagt bränd ton men frukt och syra och tannin i fin balans redan nu. Nypon, rosor och plommon i elegant feminin stil med klart tydliga tanniner utan vassa kanter. Bara att lyfta på hatten och skåla! Servera till finaste rådjur eller hjort med rönnbärsgele och blandsvamp i grädde.

LÄS MER: VITA VINER SMÅ PARTIER 19 OKT 2018 samt "nya röda viner små partier 5 okt. 2018".
Läs även, "nya vita viner i små pariter 5 okt. 2018".

Robert Parker* var den mest inflytelserika vinkritikern på slutet av 1900-talet och början av 2000 också. Han var känd för att favorisera mörka täta koncentrerade viner med relativt hög alkohol. Man pratade därför om parkeriserade viner när man stötte på den här typen av vin. Han och Michel Rolland var/är dessutom mycket goda vänner.

[drinklist id="64992"]