Små partier recension och tabell - vita viner 2 nov. 2018
Likna Systembolagets små parti-lansering den 2 november till ett massivt utbrott av nyhetsviner, både vita och röda. Först ut är recensionen av de vita vinerna bland nyheterna. Och, missa inte tabellen!
Vi börjar recensionen med några riktigt bra bubblor från Champagne och andra spännande ursprung. Sedan följer vitt från Bourgogne, Savioe och Savennieres (Loire) och framförallt från down under med Penfold’s som släpper sin ’2018 Edition’ – eller i alla fall delar av den – av både vita och röda viner.
Fina mousserande viner från högst varierande ursprung
Fyra väldigt bra och prisvärda champagner får inleda vår vinresa. Gosset Grande Reserve Brut (90426), 399 kr har en fin utvecklad doft med jästig, brödig karaktär som tyder på lång tid på jästfällningen och bra mineraltoner. Fin äpplig frukt med svagt oxidativa ton samt en god bussig eftersmak där höstäpple och stenfrukt blandas skönt.
Charles Heidsieck Blanc de Blancs (99124), 649 kr är typisk för huset med bred, massivt fruktig och utvecklad doft med generösa karamelliga persikatoner och en brödighet vi blivit bortskämda med från just Charlie. God bred smak som är helt mogen och läcker med massor av solmogna fina citrus/äppliga nyanser som bara får en att vilja ha mer! Alldeles för god.
En Special Club dyker upp även denna vecka, Nominé-Renard Special Club 2012 (97090), 496 kr är en champagne i samma stil som Charles: generös och väl utvecklad trots sin ungdom med en klart mogen lagringston av nybakad brioche och persikomarmelad. Även denna är snudd på alldeles för lättdrucken och njutbar.
I serien mogna och helt drickbara champagner hittar vi Thienot Cuvée Stanislas Blanc de Blancs 2007 (99092), 669 kr. Helt mogen med ton av bokna äpplen, kvitten och höstfrukt plus lite spännande toner av nyplockad taggsvamp. God och fyllig med härligt fin mogen frukt och bra syra utan att vara vass och lång läcker eftersmak.
Andra goda mousserande viner är Stoneleigh Rapaura Brut Cuvée (90371), 159 kr och Clos Henri Blanc de Noir (90319), 249 kr från Nya Zeeland. Välkända Rotari nu med Rotario Flavio 2009 (90629), 169 kr och även Friedrich Becker Cuvée Salome (90406), 249 kr bjuder upp till dans. Bland dessa är priset ganska avgörande, du får mer smak för mer pengar, så enkelt är det men alla fyra är mer än godkända med ett extra plus för Clos Henri och Salome.
Vin från Österrike och odlingar nära floden Donau
Det har kommit flera riktigt fina österrikare denna höst och nu har vi Prager Hinter der Burg Grüner Veltliner 2017 (90023), 199 kr från Wachau an der Donau på listan. Oerhört seriös och god med den lite småfeta frukt som veltliner kan bjuda på när den är välgjord. Kanske lite låg syra men det gör inget på detta vin då det har så mycket annat att bjuda på.
Härlig fransk vin-fyrklöver
Normalt söker man viner med så mycket smak som möjligt varför dessa viner också är lättast att skriva om då adjektiven faller ner av sig självt. Men man ska inte glömma de mer neutrala vinerna som gör det stora jobbet till våra middagar. Här kommer min tribut till en sådan trägen arbetare i livets vingård. Au Pied de Mont Chauve Bourgogne Blanc 2015 (90082), 179 kr är just en sådan: bra direkt doft som bara "är" bourgogne utan att vara stöddig eller stor men desto mer balanserad och en härlig smak med början till mognad och där allt sitter på plats. Ett vin jag blir glad av.
Bra Chablis Billaud-Simon 1er cru Vaillons 2016 (90150), 299 kr har allt man förväntar sig med citrus/äpple/mandelspån och ung frisk frukt och perfekt chablis-smak. Ännu alldeles för ung men om några år kommer den att leva upp till sitt ganska höga pris. Men med det sagt ska man varna för att chablis kommer att bli en bristvara i framtiden och med det kommer naturligtvis en högre prisbild.
Sällsynt ursprung med alpnära läge, Savoie
Savoie hör inte till vanligheterna på vårt kära monopol. Domaine Jean Perrier, Chignin Bergeron Fleur de Roussanne 2017 (90396), 199 kr är mycket riktigt gjort på roussannedruvan som alltid smakar mycket av det mesta. Även nu. Fast växtplatsen är sval är det mer fräsch kryddig frukt än den lite feta varianten man vanligtvis hittar i roussannevin från Rhône. En riktig liten fruktbomb med persika, päron och mandel.
Savennieres tillhör inte heller bland de mest kända vinursprungen
Inte heller Savennieres (en mini-appellation på bara 150 hektar precis sydväst om den historiska staden Angers) hör till vanligheterna på våra vinlistor. Området har främst blivit känt genom sin överstepräst för all biodynamisk vinodling, Nicolas Joly, men, det finns flera fina producenter. Domaine La Bergerie Clos le Grand Beaupréau 2015 (96118), 289 kr är en av dessa som gör alla möjliga typer av vin på sina 36 hektar stora vingård. Här en riktigt busbra chenin blanc med vax och honung och ekfat, fet, bred och smakrik med massor av solmogen läcker bakad frukt. Köp och upptäck chenin blanc!
Chardonnayvin från Nya Världen
Nya Världen bidrar med många chardonnayer, från Robertson i Sydafrika kommer Springfield Estate Wild Yeast Chardonnay 2017 (96218), 169 kr som är en balanserad finstämd chardonnay med bra syra, lagom fat och finstämd lite försiktig stil, mycket mer än bara OK.
I samma stil men från ett annat svalt område på södra halvklotet (Margeret River, West Australia) kommer Fraser Gallop Parterre Chardonnay 2017 (96245), 189 kr. Ännu pur-ung med lite bitig syra men frukten finns där och det känns att vinet är gjort med naturliga förutsättningar i det svala klimat där det vuxit.
Penfold’s har just lanserat sin ’2018 Collection’ varav några av de nästan tjugo vinerna även landat i Sverige, tre av dem gjorda på chardonnay. Till att börja med Bin 311 2017 (96318), 249 kr som är trogen sin tradition med tydligt rostad ek, tropisk frukt och popcorn i doften. God och stadig med fin syra och mycket mer balanserad i munnen än vad doften lovade. Lång god eftersmak och väldigt balanserad alkohol på 13%.
Ett rejält snäpp upp både i pris och kvalitet är Reserve Bin 17A 2017 (96320), 699 kr som just nu är mycket ung och lite spretig i smakerna men oj! vad det finns kvalitet i det vinet. Med bara 40% ny ek och 12,5% alkohol är det så balanserat att man stannar till. Är detta power-chardonnay från Penfold’s? Nä det är det inte, det är elegant-chardonnay i reduktiv stil med distinkt syra och finaste chardonnay-frukt som påminner mer om Puligny än om Aussie.
Nu borde nästan sluta här men: så kommer Yattarna 2016 (96322), 1199 kr. Utan tvekan den snyggaste och bästa chardonnay Penfold’s någonsin fått fram, miltals från de första Yattarna som var lite för mycket av det mesta. Man kan bara jämföra med en grand cru från någon av Montrachet-småbröderna som Chevalier eller Batard. Allting på rätt plats och en eftersmak som gör att man vill sitta kvar och njuta i minuter.
Veckans små vin-sötnosar från Tyskland, Spanien och Sydafrika
Kanske inte så jättesöt men väl jättegod är denna Bernkastler Badstube Riesling Kabinett 2016 (95832), 135 kr från Weingut Wegeler. En klockren Mosel-riesling med massor av den finstämda syrliga frukt som området ger bra årgångar – och 2016 är bra! Finaste frukten av höstäpple, yuzo och persika och till det lätt vispad grädde som ger en liten krämighet till vinet, wow!
Söt så det räcker är Telmo Rodriguez malaga-vin Molino Real 2014 (96077), 329 kr. Malaga är en nästan utdöd vintyp som trollkarlen Rodriguez lyckats skaka liv i. Fylld av kanderad apelsin, bergamott och ananas med muskat-sötma och -parfym. Roligt och småtokigt men massor av allt verkligen. Lär hålla till din begravning, hur ung du än är.
Sist men inte minst, Klein Constantia Vin de Constance 2014 (96022), 449 kr. Också detta vin en liten muskat-bomb med alla smaker på plats men väldigt mycket elegantare än sin släkting i Malaga. Även här finns kanderat pomeransskal men på ett mindre påfallande och mycket mer komplext manér. Lång och väldigt god krämig eftersmak med bra syra som ger en finess som är ovanlig i ett så sött vin. Roligt att vingården har en svensk VD, gamle sommeliermästaren Hans Åström!
[drinklist id=" 65294"]